x

Bankietowo zastawione

Kategoria: Twój biznes - oferta    06.04.2018

Jak wybrać odpowiednią zastawę i sprzęt na karnawałowe przyjęcie? Porównaliśmy oferty wiodących hurtowni i wypożyczalni gastronomicznych oraz producentów zastawy jednorazowej.

Okres karnawału sprzyja różnego rodzaju przyjęciom zarówno prywatnym, jak i biznesowym, w restauracji oraz w mniej standardowej przestrzeni. Każde z nich wymaga odpowiedniej zastawy, ale dużym wyzwaniem są wielkie bankiety „na stojąco” czy koktajle z jedzeniem w formie bufetu. Zastawę i wyposażenie na dużą liczbę osób trzeba wyjątkowo dobrze dobrać. Na przyjęciach organizowanych poza restauracją, w miejscach bez zaplecza, szczególnie istotna jest możliwość sprawnego przewiezienia potraw. Jak przy tym sprawić, by wszystko prezentowało się efektownie i na co zwrócić największą uwagę?

Na dużą skalę
– Impreza zasiadana różni się wymogami od przyjęcia z posiłkiem w formie bufetu – mówi Adam Fecenec, menedżer działu HoReCa w hurtowni Dajar. – Jeśli goście siedzą przy stołach, w zasadzie nie ma ograniczeń co do doboru zastawy. Sprawna ekipa kelnerska oraz wydajna kuchnia mogą zapewnić obsługę na poziomie dobrej restauracji nawet w przypadku bardzo dużej liczby gości. Jeśli natomiast posiłek serwowany jest w formie bufetu, lepiej sięgnąć po klasyczne linie bankietowe – uniwersalne, sztaplowalne, wytrzymałe – które będzie można łatwo przewieźć z miejsca na miejsce, ustawić w stosy, a później zbierać i myć – dodaje. Z kolei Sławomira Gudaszewska, general manager ds. klientów kluczowych Gastro Magic Service, zwraca uwagę na odpowiednie ilości i zapas dodatkowej zastawy. – Trzeba uwzględnić to, że goście nie spędzą całego wieczoru z jednym kieliszkiem, talerz może się zbić, a obrus pobrudzić. Lepiej lekko zaokrąglić liczbę sprzętu i mieć komfort, że impreza się uda, a nie cały wieczór się stresować – stwierdza. Warto dodać, że klienci nie muszą sami zmywać zastawy, ponieważ sprzęt Gastro Magic w ramach standardowego serwisu firmy zmywany jest w najlepszych maszynach Winterhalter z użyciem profesjonalnych środków czystości.  – Klienci cenią także to, że mogą u nas wypożyczyć sprzęt, zamówić lód, sprzedać, wymienić czy kupić używany sprzęt – mówi Gudaszewska. – Ważne jest również to, że GMS jako partner największych przedsięwzięć w Polsce spełnia wszelkie standardy jakości, a sprzęt jest trzymany w specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeniach. To wszystko daje naszym klientom poczucie bezpieczeństwa – dodaje. Adam Fecenec także podkreśla, że wypożyczenie porcelany lub szkła nie jest ogromnym kosztem, a wypożyczalnie mają w ofercie nie tylko podstawowe linie bankietowe, ale także porcelanę z bardziej wymyślnymi wzorami i dekoracjami.
Istotna jest również kwestia zachowania walorów potraw podczas ich przewożenia i serwowania. Często dania podane w formie bufetu w trakcie przyjęcia spędzają na stołach wiele godzin. – W ofercie mamy termosy do transportu płynów, a także tak zwane hot boxy, czyli pojemniki, które mają za zadanie utrzymać temperaturę dań, czy wszelkiego rodzaju inne podgrzewacze – zaznacza Gudaszewska. Fecenec poleca natomiast rozwiązania transportowe z firm Cambro i Rubbermaid Commercial Products: termosy, wózki do ich przewozu, szafy grzewcze, wózki do talerzy, kosze transportowe do szkła, a do serwowania poleca używać podgrzewaczy ze stali nierdzewnej w różnych rozmiarach. Dużą popularnością cieszą się podgrzewacze oferowane przez markę Ambition Hotel
& Restaurant w rożnych opcjach wykończenia: z litą lub przeszkloną pokrywą, lakierowane na rozmaite kolory. – Logistyka to wielkie wyzwanie przy organizacji dużej imprezy, a odpowiedni transport i naczynia do przechowywania znacząco ją ułatwiają – dodaje Fecenec.

Siła klasyki
– Chcemy nadążać za najnowszymi trendami estetycznymi, świetną jakością i cechami użytkowymi przy zachowaniu umiarkowanej ceny. Tylko połączenie tych wszystkich aspektów może zapewnić sukces w branży HoReCa – zaznacza Fecenec. – Klasyka ma zapewnione bezpieczne miejsce w branży HoReCa, ponieważ w wielu przypadkach sprawdza się najlepiej. Wodze fantazji można puścić przede wszystkim w daniach à la carte, tam można testować nowe trendy, a w przypadku bankietów i bufetów chodzi przede wszystkim o powtarzalność. Pole do oryginalności, zwłaszcza w okresie karnawału, to sama formuła: tematyczność potraw serwowanych w bufecie, sposób podania nawiązujący do menu – radzi. Sławomira Gudaszewska dodaje, że wszystko zależy od okazji i od organizatora. – Są instytucje, w których klasyka to jedynym właściwym wyborem i pewnie nieprędko się to zmieni. Są też agencje eventowe z szalonymi pomysłami, które kochają to, co nowe, inne, modne, oryginalne. W naszej wypożyczalni są rzeczy klasyczne i nowoczesne, bo myślimy nowocześnie i  patrzymy w przyszłość, a z klasyki się wywodzimy – podkreśla Gudaszewska. Jednocześnie zastawa powinna być na tyle elegancka, żeby odróżniać się od tej codziennej. W takich przypadkach warto decydować się na stonowane kolory i dobrej jakości surowiec. Adam Fecenec poleca wysublimowane, dekorowane zastawy ze szkliwem reaktywnym, mogące śmiało konkurować z ceramiką rękodzielniczą.

Wygoda jednorazowości
Podczas karnawału zdarzają się też okazje, przy których świetnie sprawdzi się zastawa jednorazowa. To mniej formalne przyjęcia w przestrzeniach mających różne ograniczenia. Wtedy szczególnie należy zwrócić uwagę na wybór odpowiednich naczyń i ich oryginalną aranżację. – Opakowaniami do bezpośredniej konsumpcji na różnego rodzaju imprezy/koktajle, z których najczęściej korzysta branża HoReCa, są m.in. kieliszki do szampana, wódki czy wina, talerze i sztućce. Sprawdzają się także opakowania służące do przenoszenia różnego typu dań, to np. m-boxy, lunchboxy oraz pojemniki – podkreśla Piotr Dominek, specjalista ds. marketingu, Huhtamaki Foodservice Poland. – Światowe trendy wskazują na wzrost popularności produktów wykonanych z papieru (lub materiałów pochodnych). Ma to ścisły związek z ekologią, która w ostatnich latach staje się coraz modniejsza – dodaje. Warto zaznaczyć, że rozwiązania graficzne oferowane przez Huhtamaki oraz wolność pozostawiona klientom pozwalają na zamówienie zastawy w estetyce dopasowanej do koncepcji danego przyjęcia czy spójnej komunikacji graficznej danego wydarzenia lub instytucji. – Dokonując wyboru opakowania jednorazowego, przede wszystkim należy skupić się na tym, do czego opakowanie będzie wykorzystane – zaznacza Dominek. – Dopiero po określeniu tego faktu wybieramy materiał, z którego wykonujemy opakowanie. Na końcu decydujemy o ewentualnym nadruku indywidualnym bądź grawerunku – dodaje. Zaznacza też, że to, co decyduje o popularności produktów firmy, to bezpieczeństwo, normy jakościowe, atrakcyjny wygląd oraz ich właściwe pakowanie. Nie sposób nie wspomnieć również o okazyjnych cenach produktów Huhtamaki oraz ich dostępności. – Lojalni klienci Huhtamaki doceniają także profesjonalizm obsługi klienta oraz dostawy na czas – mówi Dominek.
– Trudno wybrać jeden produkt, a nawet grupę produktów oferowanych przez Huhtamaki, które sprzedają się najlepiej. Sprzedaż naszej firmy uzależniona jest od pory roku, warunków pogodowych czy aktualnych trendów panujące na rynku – dodaje.
Przy formule samego wydarzenia ograniczenie stanowią wyłącznie potrzeby i wyobraźnia organizatorów – oferta hurtowni i wypożyczalni oraz wiodących producentów jest szeroka i otwiera wiele możliwości. Duży wybór znajdziemy, szukając zarówno eleganckiej jakościowej porcelany na wystawny bankiet, jak i wtedy, gdy chcemy zorganizować mniej formalne przyjęcie i wystarczy nam zastawa jednorazowa. Zawsze warto śledzić trendy, nowe rozwiązania, które sprawią, że zastawa będzie funkcjonalna i estetyczna jednocześnie, a przede wszystkim zgodna z naszymi oczekiwaniami i spójna z koncepcją imprezy.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Zgłoś się na konkurs na operatora restauracji podczas EXPO 2020 w Dubaju!

Chcesz prowadzić komercyjną restaurację w Pawilonie Polski na Expo 2020 w Dubaju? Zgłoś się na konkurs ogłoszony przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu. Jego zwycięzca będzie mógł zajmować się tym biznesem od października 2021 r. do marca 2022 r. Oferty przyjmowane są do 30 września.

Funkcjonalne i nowoczesne wyposażenie kuchenne

Dobrze wyposażone kuchnie gastronomiczne stają się coraz bardziej nowoczesne i coraz częściej przypominają miejsce akcji filmów sci-fi. Obecnie trudno sobie wyobrazić profesjonalne zaplecze kuchenne bez pieca konwekcyjno-parowego. Jakie jeszcze technologiczne nowości warto mieć w kuchni?

Stabilne podłoże

Do krojenia, siekania, porcjowania lub zagniatania ciasta - deski to podstawa w profesjonalnej kuchni. Przedstawiamy kilka praktycznych porad i zasad, które pomogą przy wyborze tych najlepszych i znacznie ułatwią pracę.

ODETCHNIJ PEŁNĄ PIERSIĄ W KUCHNI

Kuchnia bez systemu wentylacyjnego przypomina dzban bez ucha - gotowanie w niej jest możliwe, ale wyjątkowo trudne i męczące. Szczególnie ważne jest zbieranie zysków ciepła i wilgoci bezpośrednio nad stanowiskami, które je generują. Sama wentylacja nie wystarczy dlatego z pomocą przychodzą okapy.

ZAPROGRAMUJ SPRZEDAŻ

Samoobsługa może okazać się przyszłością sieci restauracyjnych: zmniejsza koszty, ułatwia organizację zamówień oraz kontrolę sprzedaży. Z kiosków samoobsługowych coraz częściej korzystają duże sieci fastfoodowe.

Rynek Hotelarski 2019

Inwestycje hotelowe w Polsce rozwijają się niezwykle prężnie. Za taki obrót spraw odpowiedzialne jest w znacznej mierze zwiększone zainteresowanie naszym krajem ze strony turystów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej