Nuno Mendes, „Lisboeta”, wyd. Bloomsbury Publishing 2017
Nuno Mendes, szef kuchni z portugalskimi korzeniami, twórca słynnej Viajante w Londynie, to osoba idealna do tego, żeby pokazać autentyczne oblicze Lizbony, a także całej Portugalii. Przepisom towarzyszą historie ich powstania, anegdoty i osobiste wspomnienia autora. I tak znajdziemy tutaj wywodzące się z tradycji przekąski: pączki z kremem custard ze słodkich ziemniaków, krokiety z wołowiną i wieprzowiną, makrelę z pomidorami i fenkułem, sardynki z zielonym pieprzem czy marynowane grzyby z bekonem. A na lunch lub kolację: dorsz z kruszonką z kukurydzianego chleba, małże wenus z wieprzowiną, ośmiornicę z ziemniakami czy grillowaną kapustę z masłem, czosnkiem i fasolą cannellini. Na deser pudding ryżowy, figi z pistacjami lub czekoladowe trufle z karmelem. Smaki z dzieciństwa i w większości potrawy w najbardziej oryginalnym z możliwych kształtów. To wszystko stanowi pretekst do opisu (i fotografii) niezwykłych miejsc, ludzi i tradycji. Nie zdradzam adresów i szczegółów, proszę zajrzeć do książki! Bardzo prosty i wykorzystywany już wielokrotnie na wiele sposobów pomysł na książkę kulinarną w przypadku „Lisboeta” jeszcze raz doskonale się sprawdził.