x

Z szacunku

Kategoria: Lifestyle - książki    06.04.2018

Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?

A wszystko za sprawą projektu Reffetorio Ambrosiano, jadłodajni dla bezdomnych i uchodźców, który w 2015 r. w Mediolanie zainicjował Massimo Bottura, szef kuchni restauracji Osteria Francescana w Modenie, jednej z najlepszych restauracji na świecie. Społeczno-etyczny wymiar projektu wspierającego ubogich i wykluczonych, a zarazem po prostu szacunek do jedzenia, rozbudził coraz silniejszą dyskusję na temat food waste na całym świecie. Akcja, którą zainspirowali się twórcy filmu „Massimo Bottura: Teatr życia”, stała się także pretekstem do powstania jednej z najbardziej spójnych pozycji, jakie miałem okazję czytać w ostatnich latach. Rzadko zdarza się, by wizualna oprawa książki tak dobrze uzupełniała jej treść. Phaidon wydał ją skromnie, ale efektownie: na szarym papierze, z miękką okładką, na której wyróżniają się lekko złote litery. A na kolejnych kartkach książki – przepisy na niezwykłe dania z absolutnie zwykłych, dostępnych na co dzień lub wyrzucanych przez nas produktów. „Żaden dobry szef nie marnuje jedzenia” – powtarzają zgodnie wszyscy autorzy książki. Znajdziemy zatem przepisy na: tytułowe danie „Bread is Gold”, czyli chlebowy krem z lodami karmelowymi, chipsami z chleba, sałatkę ziemniaczaną ze skórkami, z dymką i mozzarellą, hamburgery z bakłażana autorstwa René Redzepiego czy chłodnik kalafiorowy Yannica Alleno. Nawet z najbardziej zwykłych, codziennych produktów można wydobyć maksimum smaku i wykorzystać je w całości. Przepisy przeplatane są wypowiedziami szefów, co pogłębia wrażenie, że „Bread is Gold” to kolejny kulinarny manifest – stworzony przez wielkie autorytety i po prostu przyjaciół, którzy spotkali się w jednej wspólnej sprawie. Doceńmy to, korzystając z tej książki.

Massimo Bottura, „Bread is Gold”, wyd. Phaidon 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej