x

Targi EuroGastro i WorldHotel 2018 za nami

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.03.2018

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11.Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób.

Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów. . Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali
się z najnowszymi trendami rynkowymi oraz wzięli udział w interesujących szkoleniach. Dodatkową
atrakcję stanowiły konkursy kulinarne organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni,
liczne degustacje oraz bogata oferta wydarzeń towarzyszących.


Smaki świata


CHEF Culinary Cup został zorganizowany przez Nestle Polska S.A. pod patronatem Jerzego Pasikowskiego,
który był jednocześnie przewodniczącym składu jury. W tym roku konkurs miał odsłonę międzynarodową,
stanowiąc wspaniałą okazję do pokazania swojego kunsztu kulinarnego przez zawodowych kucharzy. Kluczowym
elementem dań finalistów były produkty nowej marki CHEF, stworzonej przez szefów kuchni dla szefów kuchni.Z rozmachem przygotowano jubileuszową 10. edycję autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent
2018”. ​Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller
oraz uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski oraz jury degustacyjne w którym zasiadły
gwiazdy: Gr ażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik i RafałMaserak.​ Mottem przewodnim edycji był comber z jagnięciny brytyjskiej z kością.


W ramach XIII Festiwaul Kuchni Greckiej organizowanego przez Theo Vafidis ekipy kucharzy z całej Polski
przygotowywały autorskie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Potrawy oceniało
międzynarodowe jury, ​podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski, Giancarlo Russo, Robert
Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis​ , s ​ ekcję techniczną z Michałem
Markowiczem i Patrykiem Kotarbą oraz sekcję gwiazdorską, w której zasiedli​ : Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer,
Tomasz Kozłowicz.


Obudź się i poczuj smak kawy


10. Olimpiada Kawy®, zorganizowana przez Apro Trade / Akademię Kawy oraz MT Targi Polska wzbudzała
ogromne emocje, a zmagania baristów odbywały się przy pełnej widowni. Jak na olimpiadę przystało zawody
rozgrywanow różnych dyscyplinach, z których niektóre wymagały większego skupienia, jak choćby „Caffe  lat te and macchiato art”, a niektóre błyskawicznego działania i refleksu jak „Espresso na czas”. Ci, którym się nie powiodło oraz wszyscy chętni do startu w przyszłości, mogli dowiedzieć się, jak należy się przygotować do konkursu podczas wykładu Agnieszki Rojewskiej „Jak wygrać Mistrzostwa Barista”.
W kawową podróż dookoła świata zabrał uczestników spotkania „60 minutes around the world - cup tasting”
Tomek Obracaj z Tom Caffe. On także objaśniał, wcale nie takie proste, kwestie zakupu kawy w trakcie
seminarium „Jak kupować kawę surową – zasady handlu międzynarodowego i logistyka”. Goście z Wielkiej
Brytanii zdradzali tajemnice palenia kawy w sposób uwydatniający jej walory smakowe podczas wykładu „Coffee
roasting secrets - Maximising flavour through roasting”.


Biznes kawowy stwarza szanse, ale też kreuje zagrożenia. Można było o tym podyskutować w trakcie sesji „Jak
stworzyć kultową kawiarnie”, prowadzonej przez Mateusza Gacę, właściciela kawiarni „Brisman”. „​Kultowa
kawiarnia, to miejsce, do którego ludzie chcą przychodzić, bo dobrze się w nim czują. To połączenie najwyższej
jakości obsługi i serwowanych produktów z zadowoleniem personelu” – podsumował prelegent. Jakich błędówunikać otwierając i prowadząc kawiarnię wyjaśniał Adam Ringer z Green Caffe Nero podczas swojej prezentacji pod takim właśnie tytułem.

 

Dla hoteli


Cykl szkoleń dla hotelarzy zainaugurowała przeprowadzona przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego debata "Konsultacje RODO w zakresie dobrych praktyk w hotelarstwie". Poprowadzili ją adw. Łukasz Łyczkowski i
sekretarz generalny IGHP Marcin Mączyński, który powiedział – „​Do tej pory przeszkoliliśmy ponad 600 osób
podczas 25 spotkań. Kolejne zorganizowaliśmy na targach, bo takie mieliśmy sugestie od naszych członków,
których wielu tu się wystawia, a jeszcze więcej targi odwiedza. Cieszę się z naszej dobrej współpracy, co
potwierdzamy obejmując imprezę po raz kolejny naszym patronatem. Podczas spotkania pracowaliśmy nadwstępnym zarysem zagadnień związanych z wejściem w życie nowych przepisów z zakresu ochrony danych
osobowych w hotelarstwie”​.


Seminarium „Sprzedać biznes hotelowy!” przygotował Projekt Hotel. Uczestnictwo pozwoliło zainteresowanym
zapoznać się z kanonem wiedzy na ten temat, a także z czysto praktycznymi aspektami, które prowadzą
do skutecznej sprzedaży. Część teoretyczną, obejmującą teorię biznesu hotelarskiego, omówił Jerzy Miklewski,
Prezes Zarządu PROJEKT HOTEL Sp. z o.o., który stwierdził – ​„Przygotowanie do sprzedaży tego typu obiektów
jest niezwykle istotne. To nie są małe transakcje, dokonywane natychmiast”.
Szkolenie „Organizacja pracy hotelu, czyli sztuka skutecznego motywowania i kierowania zespołem”,
zorganizowane przez Akademię Hotelarza, poprowadziła Elżbieta Nitsze, dyrektor generalny Airport Hotel Okęcie.


Obejmowało tematykę optymalizacji kosztów zatrudnienia, relacji między organizacją pracy hotelu a strukturą
zatrudnienia, zarządzania pracą działów hotelowych i gastronomicznych, harmonogramów czasu pracy,
efektywnego motywowania i premiowania zespołu, skutecznego delegowania i systemów raportowania. ​„Nacisk
został położony na aspekty praktyczne, by zmaksymalizować korzyść dla uczestników” – powiedziała Mira
Włodarczyk z Akademii Hotelarza.


Dużym zainteresowaniem cieszyły się szkolenia firmy Vision for Business „Nowoczesne zarządzanie kosztem, czyli finanse w gastronomii’’ oraz „Restauracja bez rotacji pracowników, czyli zarządzanie personelem w XXI wieku’’.


22. edycję Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2019 odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r.

Więcej informacji o targach na www.eurogastro.com.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

The World's 50 Best Restaurants 2019

Jest równie prestiżowy, co kontrowersyjny. Stawia restauracje w świetle reflektorów ku satysfakcji szefów i szefowych kuchni, podczas gdy krytycy mają wobec niego zastrzeżenia. O tegorocznym rankingu The World's 50 Best Restaurants oraz o tym, dlaczego lista wzbudza tak wiele emocji.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Jubileusz Wine & Food Noble Night

Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej, jubileuszowej gali Wine & Food Noble Night. Ich dania oceniło grono tysiąca gości oraz jury profesjonalne. Zwyciężyła restauracja Szara Gęś z Krakowa.

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

SZTUKA SMAKU

Za nami 15., jubileuszowa edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. L’A rt de la Cuisine Martell 2017 odbył się 4 marca w hotelu Zamek Ryn. Szesnaście dwuosobowych drużyn młodych kucharzy z najlepszych restauracji w Polsce powalczyło o Puchar Przechodni Martell.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej