x

1000 Miglia 2018

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    19.03.2018

Cisowianka Perlage po raz trzeci oficjalnym sponsorem głównym legendarnego wyścigu tysiąca mil. Jedyny i niepowtarzalny! Ekscytujący! Bajecznie odjazdowy! - to nieliczne z tytułów, którymi światowe media podsumowują co roku rajd samochodów zabytkowych Mille Miglia Storica.

Jest to bezsprzecznie jedno z najważniejszych i najbardziej prestiżowych wydarzeń w światowym kalendarzu sportów motorowych. Ubiegłoroczna edycja Wyścigu Tysiąca Mil była jeszcze bardziej wyjątkowa – minęło 90 lat od zorganizowania pierwszego wyścigu pod tą nazwą, 60 lat od chwili jego zawieszenia i 40 lat od decyzji o jego reaktywacji w formule Mille Miglia Storica. 

Magia Mille Miglia przyciąga do niego największe światowe nazwiska. W wyścigu na 1000 mil udział brali między innymi: Rowan Atkinson, Jay Leno, Jeremy Irons, Adrien Brody czy niezwykle popularna we Włoszech Kasia Smutniak. Tym bardziej cieszy fakt, że przy rajdzie pojawia się po raz kolejny jedyna w historii polska marka - Cisowianka Perlage. Nasza musująca woda, poza wystawieniem swojej załogi – Perlage Team, pełni rolę Sponsora Głównego tej uważanej za najbardziej prestiżową imprezę motoryzacyjną aut klasycznych na świecie. Obecność puszek z limitowanych edycji Mille Miglia można zauważyć praktycznie na każdym kroku, Perlage bowiem poza posiadaniem statusu sponsora była również oficjalnym napojem rajdu.

Prezentując podsumowanie jubileuszowej Czerwonej Strzały w 2017 roku organizatorzy, jak zawsze, podali kilka ukazujących skalę tego wydarzenia liczb: w rajdzie wzięło ponad 450 klasycznych samochodów reprezentujących 71 różnych marek. Ponad 150 ze startujących aut jest uznanych za bezcenne. W zmaganiach wystartowało ponad 900 uczestników z 37 krajów świata. Ekipy w ciągu czterech dni zmagań pokonały około 1 700 kilometrów starannie wyznaczonej trasy wiodącej przez ponad 220 włoskich gmin. Przy Mille Miglia akredytowało się blisko 2 000 przedstawicieli mediów z całego świata. Organizacyjnie na miejscu przy przedsięwzięciu pracowało ponad 2 500 osób. Startujące ekipy skorzystały z 4 000 tysięcy pokoi hotelowych. Każda z zaangażowanych w przedsięwzięcie osób wypiła podczas rajdowego tygodnia średnio po 39,4 puszek Perlage…  

Kolejne emocje związane z Wyścigiem Tysiąca Mil już niedługo. Tegoroczna edycja legendarnego wyścigu wystartuje już 16 maja. Trasa podzielona na 4 etapy prowadzić będzie z Brescii do Cervia Milano Marittima a następnie do Rzymu; z Wiecznego Miasta kierowcy skierują się do Parmy a zmagania zakończą się na mecie w Brecii.

Na starcie 1000 Miglia 2018 tak jak w latach ubiegłych pojawi się reprezentujący Polskę Perlage Team. Ponownie też polska marka Cisowianka Perlage będzie oficjalną wodą Mille Miglia Storica. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SLOWFOODOWA AGENDA

Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. Większość z nich to konferencje, panele dyskusyjne i targi otwarte dla publiczności.

GWIAZDKI MICHELIN 2018

Ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin na kraje nordyckie. Największym zaskoczeniem okazała się informacja o trzech gwiazdkach dla restauracji Frantzén w Sztokholmie. To pierwsza w historii restauracja w Szwecji, która otrzymała trzy gwiazdki.

Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" już wkrótce

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół". Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej