x

Bartosz Peter będzie bronił tytułu "Najlepszego z najlepszych"

Kategoria: Ludzie    19.03.2018

Zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ponownie stanie do walki o laur dla najlepszego kucharza w konkursie Kulinarny Puchar Polski.

Bartosz Peter będzie bronił tytułu „Najlepszego z najlepszych”. Zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ponownie stanie do walki o laur dla najlepszego kucharza w konkursie Kulinarny Puchar Polski.

Zgodnie z regulaminem Kulinarnego Pucharu Polski zwycięzca edycji ubiegłorocznej może, bez konieczności udziału w konkursach nominowanych, wystartować w finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych”. W historii KPP, z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podała temu zadaniu?

Bartosz Peter swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 roku u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej, jak przyznał, był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Niewątpliwie była to jedna z najważniejszych lekcji, biorąc pod uwagę późniejsze sukcesy zawodowe Bartosza Petera: srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie oraz srebrny medal w europejskich eliminacjach do Young Chefs Challenge.

Rok 2018 będzie dla Bartosza wielkim wyzwaniem, ponieważ przed nim nie tylko 18. finał Kulinarnego Pucharu Polski, ale także walka o Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi
w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.

Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się dniach 2-3 października  br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Marcin Popielarz: zmierzch nabijania w bambuko

Znany z ekstrawaganckiego podejścia do kuchni polskiej, przez lata zachłyśnięty fine diningiem, niedawno wszedł na nowy tor i zaprasza gości na wieś, gdzie podaje tradycyjną kuchnię Kaszub. Zadebiutował też jako autor roślinnych przetworów, a w zanadrzu ma kolejne projekty, o których nam opowiada.

Noma: najlepsze miejsce do pracy

Rozmowa Lisy Abend, dziennikarki i reporterki kulinarnej, z René Redzepim, szefem kuchni i współwłaścicielem kopenhaskiej restauracji Noma, która odbyła się podczas tegorocznej edycji konferencji "Parabere Forum" w Malmö na początku marca.

Kelnerzy: Emilia Suszczyńska

O zachowaniu godności mimo 20 lat w branży mówi Emilia Suszczyńska z N31 Restaurant by Robert Sowa.

Tomasz Janiczek nowym szefem kuchni w Opasłym Tomie

Miejsce Flavii Borawskiej za sterami kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom zajął Tomasz Janiczek. Młody szef kuchni zaprasza na dania sentymentalne, które otulają, rozgrzewają i przypominają idylliczne dzieciństwo.

ZROZUMIEĆ RAMEN

Maja Święcicka, Barbara Welento, Krzysztof Lesiecki w 2017 roku stworzyli Vegan Ramen Shop - miejsce, które szturmem zdobyło podniebienia zarówno wegan jak i mięsożerców. Kolejki ustawiające się przed lokalem zachęciły właścicieli do otwarcia drugiej lokalizacji.

TOMASZ DEKER

Współzałożyciel cukierni Deker, dyrektor ds. rozwoju w firmie Agart-Pro, wykładowca łódzkiej ASP, cukiernik. Na antenie Kuchnia+ prowadził autorski program "Desery Dekera". O rozwoju polskiego cukiernictwa rozmawiamy z Tomaszem Dekerem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej