Targ powstał w czerwcu 2013 z inicjatywy grupy młodych miłośników zdrowej żywności z Podgórza, którzy chcieli zapewnić łatwy dostęp do zdrowych, lokalnych produktów.
Targ znajduje się na placu Niepodległości, niedaleko dzielnicy żydowskiej Kazimierz i zajmuje również podziemną część pobliskiego budynku, w którym można kupić produkty wymagające przechowywania w chłodniach (świeże mięso i wędliny, nabiał, wyroby garmażeryjne).
Targ jest otwarty w każdą sobotę, bierze w nim udział od 40 do 80 dostawców owoców i warzyw, oleju, miodu, mięsa, mleka, jaj, serów, ryb i innych produktów, które według obowiązującej zasady pochodzą z gospodarstw oddalonych w promieniu 150 km od Krakowa. Wszystkie sprzedawane produkty są zdrowe i ekologiczne, wytwarzane bez stosowania pestycydów i antybiotyków. Większość z nich posiada certyfikaty ekologiczne lub biodynamiczne, a jeśli dany wystawca nie posiada takiego certyfikatu, zarząd targu wykonuje regularne kontrole wyrywkowe pod kątem zawartości pestycydów.
Wszystkie produkty są sprzedawane bezpośrednio od ich wytwórców, którzy bez dodatkowego pośrednictwa mogą uzyskać godziwą cenę za swoją ciężką pracę i spotkać się osobiście z konsumentem wymieniając z nim użyteczne informacje, idee i opinie.
Targ współpracuje z innymi organizacjami, wśród nich z Fundacją "Kupuj Odpowiedzialnie" (The Buy Responsibly Foundation), która zajmuje się zrównoważonym rozwojem i ochroną środowiska, odpowiedzialną konsumpcją i produkcją, jak również poszanowaniem praw człowieka i zasadami ochrony środowiska w działalności gospodarczej. W pobliżu targu powstał nowy projekt Fundacji, bistro Bistrot Gotujemy, które proponuje dania przygotowane z produktów pochodzących bezpośrednio od lokalnych rolników Targu Pietruszkowego, z podaniem ich nazwisk w menu.