x

Jesiotr w roli głównej

Kategoria: Twój biznes - wiedza    12.03.2018

Aż 11 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w Hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotr Huszcza oraz Radosława Kosiorka.

- W tym roku wprowadziliśmy zmianę regulaminową: uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować przystawkę. Zgodnie stwierdzamy, że pomysły były bardzo kreatywne, a ogólny poziom konkursu bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.

Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez ekipę Hotelu Restauracji Piano Lublin. Na przystawkę przygotowali: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw; na danie główne: jesiotra z patelni z ziołową kruszonką, kolendrowym sernikiem z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym i chrzanem. Na drugim miejscu znaleźli się Tomasz Woźniak i Daniel Paś z Hotelu Fabryka Wełny Pabianice, a na trzecim Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku.

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. - To bardzo szlachetna i wymagająca ryba, która wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. Wartości kulinarne i odżywcze jesiotra staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. W tym roku po raz pierwszy impreza otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.  

 

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WSKAŹNIK RENTOWNOŚCI SPRZEDAŻY

Potrafisz odpowiedzieć na pytanie, czy twoja firma przynosi zyski? Jeżeli tak, to czy można je zoptymalizować? Poniżej znajdziesz parę pomysłów na poprawę zdolności finansowych.

Reklama restauracji w mediach społecznościowych

Początek roku to dobry moment na zaplanowanie budżetu marketingowego i uwzględnienie w nim wydatków, które zamierzamy przeznaczyć na reklamę lokalu. Nawet te restauracje, które w danym momencie świetnie sobie radzą, powinny antycypować potencjalny spadek liczby gości i zabiegać o ich atencję.

Wspieramgastro.warszawa.pl - alternatywa dla platform delivery

W 4 tygodnie ponad 4 tys. zamówień na wynos za ponad 370 tys. zł - tyle zebrały restauracje dzięki inicjatywie #wspieramgastro. Stawiając na własną, niezależną platformę zaoszczędziły około 120 tys. zł na prowizjach popularnych operatorów delivery. Restauratorzy przekonali się, że razem mogą więcej.

Prawa autorskie do muzyki odtwarzanej w restauracjach

Podczas serwowania dań w restauracji możemy umilić czas klientom, włączając muzykę. Odpowiednio dobrany repertuar wspomaga sprzedaż oraz wpływa pozytywnie na kreowanie atmosfery w lokalu. Należy jednak pamiętać, że odtwarzanie muzyki wiąże się z kosztami w postaci opłat.

Enata Bread kupuje markę Gorąco Polecam Nowakowski. To nie koniec inwestycji!

Po zakupie marki Gorąco Polecam Nowakowski dynamicznie rozwijająca się grupa piekarniczo-cukiernicza Enata Bread chce zainwestować 15 mln zł w piekarnie i lunchownie. Grupa zapowiada w perspektywie 2-3 lat wzrost liczby lokali z 30 do 50 i zatrudnienia z 150 do 300 osób.

Współpraca browaru stacjonarnego z browarem kontraktowym - poradnik

Jak powinna wyglądać dobra współpraca podmiotu, który chciałby uwarzyć własne piwo, bądź posiadać swoją markę prywatną, z browarem stacjonarnym, w którym de facto to piwo powstaje?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej