x

Jesiotr w roli głównej

Kategoria: Twój biznes - wiedza    12.03.2018

Aż 11 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w Hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotr Huszcza oraz Radosława Kosiorka.

- W tym roku wprowadziliśmy zmianę regulaminową: uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować przystawkę. Zgodnie stwierdzamy, że pomysły były bardzo kreatywne, a ogólny poziom konkursu bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.

Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez ekipę Hotelu Restauracji Piano Lublin. Na przystawkę przygotowali: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw; na danie główne: jesiotra z patelni z ziołową kruszonką, kolendrowym sernikiem z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym i chrzanem. Na drugim miejscu znaleźli się Tomasz Woźniak i Daniel Paś z Hotelu Fabryka Wełny Pabianice, a na trzecim Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku.

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. - To bardzo szlachetna i wymagająca ryba, która wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. Wartości kulinarne i odżywcze jesiotra staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. W tym roku po raz pierwszy impreza otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.  

 

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Browar Za Miastem zapowiada: własny browar i kampania crowdfundingowa

Browar Za Miastem, który od trzech lat warzy piwa rzemieślnicze, we wrześniu rozpocznie budowę własnego browaru i już teraz zapowiada kampanię crowdfundingową. Do udziału w tym projekcie zaprasza crowdinvestorów, którzy cenią branżę piw kraftowych.

25-28 lutego odbędzie się Expo Sweet

Tym razem w nowym miejscu - warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14.

Bar Is Us - nowe narzędzie dla barmanów

Chcesz doskonalić się w swoim zawodzie? Poszukujesz profesjonalnej wiedzy o alkoholach? Szukasz inspiracji? O nowej aplikacji mobilnej wspomagającej pracę i rozwój zawodowy barmanów opowiada portalowi OuiChef.pl Bartosz Paśko, On Trade Activity Manager w Stock Polska.

Z topu w niebyt. Koniec wielkich restauracji

Zawodowe wypalenie, potrzeba zmian, poczucie spełnienia. W ostatnich miesiącach gastronomia żyła nie tylko głośnymi otwarciami, ale również zamknięciami słynnych topowych restauracji. Trzeba wiedzieć, kiedy ze sceny zejść... Jak to robią znani szefowie kuchni?

Kuchnia roślinna w Polsce - wnioski dla gastronomii [RAPORT]

Ponad połowa Polaków od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki. Najbardziej zainteresowani jesteśmy wegańskimi wersjami dań i produktów, które dobrze znamy. Producenci żywności i restauratorzy odpowiadają na zmieniające się preferencje konsumentów nowościami w ofercie.

Janusz Palikot otworzy 10 destylarni w Polsce. Szuka wspólników

Janusz Palikot ogłosił kolejny projekt w branży alkoholowej. Planuje otwarcie 10 lokalnych Alkotek z alembikami do destylacji m.in. wódki kraftowej "Palikot", z piwem rzemieślniczym, importowanymi destylatami i autorskim menu. Szuka wspólników przez Crowdway.pl.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej