x

II edycja akcji "KUKBUK Poleca" z dwiema nowymi kategoriami

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    19.04.2018

"KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.

Ubiegłoroczna, I edycja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony lokalnych producentów oraz rzemieślników. Do redakcji dotarło ponad 450 produktów od ponad stu wytwórców. Certyfikat został przyznany 15. z nich. W tegorocznej edycji pojawiły się dwie nowe kategorie. O wyróżnienie „KUKBUK Poleca” oprócz producentów żywności i rzemieślników ubiegać się mogą również producenci kosmetyków ekologicznych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub on-line.

W tym roku nagrody będą wręczane w siedmiu kategoriach: z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone), ze spiżarni (produkty przetworzone), w płynie z procentami (napoje alkoholowe), w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe), z warsztatu (rzemiosło), dla urody (kosmetyki ekologiczne) oraz za miastem dla relaksu (agroturystyka). Dodatkowo przyznane zostaną nagrody od partnerów akcji „KUKBUK Poleca”.

Warunkiem zgłoszenia jest nadesłanie do redakcji próbek swoich produktów, a w przypadku gospodarstw agroturystycznych - opisu obiektu z cechami szczególnymi oraz zdjęciami i/lub filmami najwierniej oddającymi jego atmosferę. Jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Grzegorz Łapanowski, Anna i Urszula Bieluń, Agata Kiedrowicz, Piotr Więcławski „Vienio”, David Gaboriaud oraz Agnieszka Saternus wnikliwie je przetestuje i oceni. Autorzy najlepszych produktów i najbardziej przyjaznych miejsc otrzymają roczne wyróżnienie „KUKBUK Poleca”.

Lokalni producenci oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych chcący zdobyć certyfikat KUKBUK-a mogą wysyłać niezbędne materiały razem z formularzem zgłoszeniowym (do pobrania ze strony www.kukbuk.com.pl/kukbukpoleca) na adres redakcji (ul. Czerniowiecka 4b, Warszawa)
z dopiskiem „KUKBUK Poleca” lub on-line do 7 maja. Zwycięzców poznamy 25 maja na uroczystej gali finałowej.

Odznaka „KUKBUK Poleca” to symbol uczciwego produktu, godnego zaufania producenta, przyjaznego miejsca. Wskazuje ludziom tych, od których warto kupować i tych, których warto odwiedzić. O wszystkich wyróżnionych w tegorocznej edycji będzie można przeczytać na www.kukbuk.com.pl oraz w magazynie KUKBUK. Certyfikat zostanie przyznany na rok, co oznacza, że będzie można się nim legitymować do połowy 2019 roku.

„Pierwsza edycja pokazała nam, że spektrum jakościowych produktów jest w Polsce naprawdę duże. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie i czego szukać. My tę wiedzę chcemy upowszechniać i pokazywać, że można lepiej, smaczniej, zdrowiej, piękniej. I to jest na wyciągnięcie ręki. Na gali finałowej przekonaliśmy się, że za każdym kapitalnym produktem stoi wspaniały człowiek, a najczęściej cała rodzina i jej fascynująca historia. To są ludzie, którzy wkładają w pracę całe swoje serce i to serce czuć i widać w ich produktach.” – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

Więcej informacji oraz regulamin na: www.kukbuk.com.pl/kukbukpoleca.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Ponad 800 tysięcy złotych na walkę z koronawirusem od marki Koral!

Koral to prywatna firma rodzinna i jednocześnie największy producent lodów w Polsce, który od ponad 40 lat działa na polskim rynku. Dowiedz się, jak postanowiła pomóc w czasie pandemii.

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

ADRIAN KLONOWSKI OBEJMUJE NOWE STERY

W ostatnim numerze informowaliśmy o zamknięciu restauracji Metamorfoza. Teraz wiemy, że na początku marca Adrian Klonowski, wieloletni szef kuchni restauracji, objął stanowisko szefa kuchni w Pädaste Manor i Alexander Restaurant na wyspie Muhu w Estonii.

Sokołów Pomaga

Ponad 10 ton produktów od Sokołowa trafi do potrzebujących seniorów w ramach akcji Sokołów Pomaga.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej