x

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Kategoria: Karta - dania    09.03.2018

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Suszona śliwka z Kalifornii słynie ze swojej wysokiej jakości. Jak pokazują badania z 2017 roku,
w oczach ankietowanych Polaków obraz ten się potwierdza, a co więcej, od 2014 roku systematycznie zyskuje na znaczeniu.

Śliwka kalifornijska w oczach Polaków

W odpowiedzi na pytanie, jak postrzegana jest śliwka kalifornijska, wysoką ocenę otrzymało właśnie kryterium lepszej jakości. Tu zaobserwowano największą zmianę w nastawieniu. Ankietowani, wskazując na skali od 1 do 10, gdzie 1 to całkowicie się nie zgadzam, a 10 zgadzam się w zupełności, przyznali temu wskaźnikowi średnio 6.63 punktu. Widać tu wyraźny wzrost, w stosunku do 2014 roku, gdzie przeciętna wartość wynosiła 6.27. Podobny skok w percepcji tego suszonego owocu pojawił się przy ocenie wysokiej jakości w odniesieniu do ceny – średnia ocena w 2017 roku to 6.40, a w 2014 roku 6.22. W opinii ankietowanych śliwka kalifornijska jest także coraz bardziej doceniana pod względem lepszego smaku. Tu suszony owoc uzyskał średnią 6.62 w 2017 roku, w stosunku do 6.33 w 2014 roku.


To kolejne, optymistyczne wyniki, które są dla nas świadectwem, nie tylko skuteczności naszej pracy na rzecz promowania suszonej śliwki z Kalifornii, ale przede wszystkim pozytywnych zmian
w świadomości konsumentów i uznania dla produktu wysokiej jakości. Od ponad 4 lat, jako California Prune Board aktywnie działamy na polskim rynku, starając się zaprezentować zalety suszonej śliwki z Kalifornii. Wyniki badań potwierdzają zarówno ogólny trend konsumencki, w którym jakość zyskuje na znaczeniu, jak i fakt, że produkt z Kalifornii jest traktowany z coraz większym uznaniem – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

Suszona śliwka dobra dla zdrowia jelit

Dobre wieści nadeszły również ostatnio ze świata nauki. Najnowsze wyniki badań, przeprowadzone w Wielkiej Brytanii przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, sfinansowane przez California Prune Board, sugerują, że spożywanie nawet mniejszej ilości suszonych śliwek, tj. 80g jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, skutecznie wpływa na zdrowe funkcjonowanie jelit, a niekoniecznie 100g, jak mówiły poprzednie badania.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Azjatyckie trendy w jesiennej kuchni

Dalekowschodnie przysmaki doskonale sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym - do wyboru jest sporo dań, które sycą, wzmacniają odporność i mają działanie rozgrzewające, a Polacy pokochali kuchnię azjatycką - jak ten trend wykorzystać w restauracji?

Pieczony kalafior z ciecierzycą

Pieczony kalafior z ciecierzycą według przepisu Marty Dymek.

Serce karczocha - na talerzu

Z wyglądu karczochy przypominają sosnowe szyszki, a tak naprawdę stanowią pąki kwiatów. Na południu Europy oraz w krajach arabskich są przyrządzane na wiele sposobów i spożywane niezwykle często, w Polsce - niestety nie. Szkoda, bo potrafią zachwycić smakiem!

Zbawienne kiszonki

Jak wzmocnić odporność organizmu, by przygotować go na walkę z groźnymi wirusami? - Jedzmy warzywa i owoce bogate w witaminę C! - grzmią lekarze. Wiosną trudno jednak o ich duży wybór, zbawieniem są więc kiszonki. Warto je włączyć do naszej codziennej diety i oferty dla klientów.

Żebro wołowe z glazurowaną marchewką

Żebro wołowe z glazurowaną marchwią doprawioną czarnuszką, podawane z ziemniakiem tłuczonym, według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej