x

Degustacja win australijskich #AussieWineInPoland już 15 marca w Warszawie

Kategoria: Wino    08.03.2018

W czwartek 15 marca odbędzie się degustacja win australijskich organizowana przez Ambasadę Australii w przestrzeni konferencyjnej Piękno, przy ul. Szpitalnej 8A w Warszawie. Zaprezentuje się 11 wystawców, którzy przedstawią wina z ponad 16 winnic.

Tego dnia goście będą mogli spróbować ok. 100 win z różnych regionów Australii. Niektóre z nich są już obecne i doceniane na polskim rynku, ale w tym roku pojawi się również siedem winnic, które dopiero szukają importerów w Polsce.

#AussieWineinPoland to doskonała okazja do odkrycia winiarskiej potęgi Australii. Producenci i importerzy przedstawią swoje wina, opowiedzą o najnowszych trendach w winiarstwie Antypodów oraz przybliżą wielopokoleniową historię australijskiego winiarstwa. Odpowiedzą także na każde nurtujące pytanie gości.

Ambassador Paul Wojciechowski jest przekonany, że “#AussieWineInPoland będzie wydarzeniem, podczas którego wspólnie, w swobodnej, nieformalnej i przyjaznej atmosferze odkryjemy tajniki winiarstwa współczesnej Australii”.

Dzięki naszym przyjaciołom i partnerom z Qatar Airways, goście wydarzenia będą mieli szansę wygrać podwójny bilet lotniczy do Australii. Linie Qatar Airways właśnie uruchomiły połączenia z lotniskiem w Canberze, które jest już piątym obsługiwanym przez tego przewoźnika portem lotniczym w Australii. Pozostałe to Sydney, Melbourne, Perth oraz Adelaide. Qatar Airways to jedne z najszybciej rozwijających się linii lotniczych obsługujących jedną z najmłodszych flot na świecie. Linie mają do swojej dyspozycji ponad 200 samolotów, oferują swoim klientom połączenia biznesowe i turystyczne pomiędzy sześcioma kontynentami.

W ramach wydarzenia, o godz. 11.00 odbędzie się Materclass „Shirazathon”, przedstawiający przekrój Shirazów z różnych regionów Australii. O godz. 14.00 rozpocznie się degustacja dla branży winiarskiej a o godz. 17.00 degustacja dla gości indywidualnych.

Australia to obecnie czołówka winiarskiego Nowego Świata. Jej oferta jest niezwykle różnorodna i bardzo nowoczesna, choć winiarze z Antypodów nie odżegnują się od swoich korzeni. Z osiągnięć Australian Wine Research Institute (AWRI) korzysta właściwie cały winiarski świat. Australia wyznacza dziś nowe standardy w zakresie produkcji wina, ale również jego komunikacji i marketingu.

Link do rejestracji dla osób z branży https://www.austrade.gov.au/Local-Sites/Poland/News-and-Events/Event-registrations/company-form-registration

Link do rejestracji na degustację dla gości indywidualnych https://www.austrade.gov.au/Local-Sites/Poland/News-and-Events/Event-registrations/individual-form-registration

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

David Seijas - winiarski czarodziej

Gościem tegorocznej edycji Varsovino - corocznej największej degustacji hiszpańskich win w Polsce - był David Seijas, sommelier restauracji El Bulli pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. Pracował tam aż do zamknięcia lokalu w 2011 r.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Bąbelki uwolnione

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej