x

Slowfoodowa agenda

Kategoria: Lifestyle - książki    26.02.2018


Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. 


Większość z nich to konferencje, panele dyskusyjne i targi otwarte dla publiczności. Wszyscy przedstawiciele branży gastronomicznej, którym zależy na dobrym, prawdziwym jedzeniu i trosce o środowisko, w obliczu nieustannych zmian klimatycznych powinni się tym zainteresować. Więcej szczegółów już wkrótce: będziemy informować na bieżąco.

Terra Madre Nordic Countries, 27-29 kwietnia, Kopenhaga, Dania
I edycja wydarzenia zbierze razem działaczy ruchu Slow Food od Danii do Grenlandii, od Norwegii do Laponii.

Slow Food Nations, 13-15 lipca, Denver, USA
Pełen program konferencji wraz z nazwiskami prelegentów będzie dostępny wiosną na stronie: Slowfoodnations.org.

Terra Madre, Salone del Gusto, 20-24 września, Turyn, Włochy
To jedno z najsłynniejszych i największych międzynarodowych wydarzeń kulinarnych na świecie. Co roku w jednym miejscu spotykają się mali lokalni producenci żywności, rzemieślnicy ze wszystkich stron świata, co tworzy niepowtarzalną okazję do dyskusji, wymiany opinii i doświadczeń.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

"Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Oliviera

Kulinarna instytucja, czyli brytyjski kucharz Jamie Oliver, w swojej najnowszej książce "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wziął na warsztat przepisy na sprawdzone rodzinne dania, które zmodyfikował tak, by pasowały do jego filozofii superzdrowego żywienia.

Podróż przez smaki

To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.

Z szacunku

Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

KURACJA KULINARNA

Jak zbalansować swoją codzienną dietę? Co zrobić, by czuć się lepiej? Prawie każdy z nas zadaje sobie takie pytania. To, że odżywianie ma ścisły związek z naszym stanem zdrowia, wydaje się oczywiste.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej