x

Marcin Czubak szefem kuchni nowej restauracji

Kategoria: Ludzie    16.02.2018

Dzień i Noc to nowa restauracja na kulinarnej mapie Katowic. Do tej pory w tym miejscu działała Kryształowa - kultowy lokal, z przedwojenną tradycją.

Za kulinarną stronę restauracji będzie odpowiedzialny Marcin Czubak – finalista programu „Top Chef”, wcześniej związany m.in. z restauracjami Spacerowa 21 i Staromiejska 13.

- Na pewno jest to wyzwanie, ale mamy własną koncepcję i chcemy ożywić to kultowe miejsce. Nazwę Dzień i Noc wybraliśmy dlatego, że lokal otwarty będzie od rana. Zaczniemy międzynarodowymi śniadaniami, potem będziemy serwować lunche oraz kolacje, a wieczorami planujemy także coś dla ducha. Chcemy, żeby to miejsce tętniło życiem niemal przez całą dobę – mówi Marcin Czubak. - Będziemy promować polskie produkty, polskie potrawy w nowoczesnym wydaniu, ale nie zabraknie również tradycyjnych śląskich dań. Do tego wina z różnych zakątków świata oraz czeskie piwo z tanka – dodaje.
Nowi najemcy restauracji planują organizowanie warsztatów kulinarnych dla dzieci i dorosłych, koncertów oraz imprez z muzyką klubową. Miejsce ma być przystępne cenowo, otwarte na wszystkich gości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kelnerzy: Tadeusz Lubiński

O pracy kelnera na statkach rejsowych opowiada Tadeusz Lubiński.

Spójna historia

- Uczymy się przez całe życie . Półfinały Bocuse d ’O r w Turynie to kolejne cenne doświadczenie, pokażemy, że nie przyjechaliśmy tam na wycieczkę i że potrafimy naprawdę dobrze gotować - mówi Dawid Szkudlarek , zwycięzca polskich eliminacji, tuż przed kolejnym etapem konkursu.

Zazie Bistro: Lubimy przekraczać granice

Zazie Bistro, z Danielem Myśliwcem na czele, jako pierwsza restauracja w Krakowie zdobyła Bib Gourmand - wyróżnienie przyznawane przez przewodnik Michelin. W tym roku powstał Karakter - druga restauracja właścicieli Zazie, w której Myśliwiec został partnerem i szefem kuchni.

Rzemieślnicza jakość

Spektrum jakościowych produktów jest w Polsce naprawdę duże. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie i czego szukać - mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "Kukbuk", podsumowując II edycję konkursu Kukbuk Poleca.

Przedstawiamy laureatów VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj lokalnie"

Konkursu jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych.

POCZUĆ MIERZĘCIN

Dawid Łagowski - szef kuchni. Piotr Stopczyński - enolog. Razem tworzą markę Pałacu Mierzęcin, odrestaurowanego kompleksu wypoczynkowego w województwie lubuskim. Na styku ich współpracy powstaje to, o czym marzy wielu - idealne połączenie lokalnego jedzenia z winnym terroir.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej