Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą w wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.
L'Art de la cuisine Martell - jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - organizowany jest od 15 lat i jego główną ideą jest przygotowanie potraw, które najlepiej komponują się z koniakiem. W konkursie bierze udział 16 dwuosobowych ekip kucharskich, składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni i nie mogą przekroczyć 30. roku życia w dniu rozpoczęcia konkursu.
Zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieli godzinę. Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez trzy zespoły jury – pierwszy to jury techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce, które oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150 punktów. Drugi zespól jurorski to jury degustacyjne złożone z szefów kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi maksymalnie 100 punktów. Trzeci zespół to jury koneserów, które przyzna osobną nagrodę.
Po zapoznaniu się z regulaminem formularze zgłoszeniowe należy przesyłać na adres: d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego. Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu, zostaną powiadomione przez organizatorów do 20 lutego.
"Food Service" jak co roku jest patronem medialnym wydarzenia.