x

Kulinarny Puchar Polski 2018 - nadchodzą zmiany

Kategoria: Twój biznes - wiedza    14.02.2018

W dniach 2-3 października br. odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs na przestrzeni lat ewoluował, zarówno pod względem umiejętności zawodników jak i w obszarze regulaminu. W tym roku kolejne zmiany.

Pierwsza edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbyła się w 2000 roku. Od tego czasu w regulaminie konkursu nastąpiło wiele zmian, które miały na celu dopasowanie go do zmieniających się standardów w świecie gastronomii, ale nie tylko. Organizatorom zależało również na tym, by w jak najbardziej rzetelny sposób dokonywać wyboru kulinarnych mistrzów. I tak w 2014 roku rozszerzono pole rywalizacji o dodatkową konkurencję - deser. Zmodyfikowano również system oceniania. W 2017 roku Kulinarny Puchar Polski odbył się w nowej formule. Wszyscy uczestnicy nominowani wzięli udział w dwudniowym finale przygotowując zarówno przystawkę i deser, jak i danie główne. Najlepszy z najlepszych został wybrany na podstawie punktacji przyznanej przez Jurorów za wszystkie trzy dania.

W 2018 roku organizatorzy KPP serwują kolejną porcję zmian. Przede wszystkim, zgodnie z decyzją Rady Programowej, zwiększy się liczba jurorów oceniających kucharzy. Co ważniejsze, zarówno podczas pierwszego, jak i drugiego dnia finału umiejętności uczestników będą weryfikowane przez Jury, w skład którego wchodzić będą szefowie kuchni zarówno z Polski jak i zza granicy - minimum 5 sędziów degustacyjnych (w tym 3 zza granicy) i dwóch technicznych (w tym 1 zza granicy). Międzynarodowy, a co najważniejsze, stały skład Jury na cały okres trwania konkursu to zmiana, która ma zapewnić jeszcze większą transparentność w systemie oceniania. Jurorzy będą mieli pełen obraz umiejętności danego uczestnika, a to z pewnością pozwoli na jego jeszcze bardziej rzetelną ocenę. – objaśnia Agnieszka Glamowska, Dyrektor Projektu. W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski finaliści muszą również nastawić się na przygotowanie nieco większej niż do tej pory porcji dania głównego, którego gramatura  powinna wynosić pomiędzy 210-250 g. Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym w Polsce młodym adeptom sztuki kulinarnej.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fałszowanie miodu

Konsumpcja miodu na świecie rośnie. Używany jest on już nie tylko jako żywności, ale również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jednocześnie zmniejsza się światowa populacja pszczół. Aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na ten składnik, coraz częściej dochodzi do fałszowania miodu.

NIE SAMYM FOOD COSTEM RESTAURACJA ŻYJE

Podczas spotkań z klientami jedno z najczęściej zadawanych pytań brzmi: "jaki powinienem mieć food cost?". Jest wiele książek i artykułów na ten temat i sporo z nich za wszelką cenę stara się wpoić zasadę, że koszt towaru powinien wynosić bądź nie powinien przekraczać 30 proc. obrotu.

Polacy ograniczają wydatki na gastronomię

75% Polaków przyznaje, że ograniczyło w ostatnim czasie wydatki pozaspożywcze. Główną przyczyną jest obawa o dochody. Aż 81% rodaków rezygnuje z wyjść do restauracji - wynika z najnowszego sondażu ARC Rynek i Opinia.

80/20, CZYLI O ZASADZIE PARETO

Istnieje prawdopodobieństwo, że przeczytanie 20 proc. tego artykułu pozwoli na zrozumienie 80 proc. jego treści. Zasada Pareto mówi o tym, że 20 proc. badanych obiektów ma znaczenie w 80 proc., a pozostałe 80 proc. ma znaczenie w 20 proc.

28 maja - Święto Burgera. Jakie burgerowe smaki wybierają Polacy?

Burger zaskarbił sobie podniebienia Polaków już trzy dekady temu. Według danych Uber Eats, wśród najpopularniejszych dań dostępnych w aplikacji to właśnie on niepodzielnie króluje w rankingu dostaw.

Praca za barem - wstrząśnij swoją karierą!

Praca za barem to przygoda życia, ale wszystko kiedyś może się znudzić. Jak i gdzie kierować swoje kroki, jeśli chcesz związać się z tą branżą na dłużej?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej