x

Green Caffè Nero - świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

Kategoria: Karta - dania    13.02.2018

Green Caffè Nero to nie tylko dobra kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób.

W Green Caffe  ważne są wysokiej jakości składniki pochodzące od sprawdzonych i zaufanych dostawców, ich naturalny smak, świeżość i różnorodność. Obserwacja potrzeb klientów jest tutaj kluczem:  chcą zdrowo i smacznie się odżywiać. Jedzenie jest tworzone od podstaw w Muffia Bakery, która jest piekarnią i kuchnią Green Caffè Nero.

- Nigdy nie użylibyśmy w naszej kuchni produktów, których nie chcielibyśmy podać własnej rodzinie czy zjeść samemu. Nasi klienci cenią sobie to, że nasze kawiarnie to nie tylko znakomita kawa, ale również wyjątkowo smaczne, świeże i domowo wyglądające jedzenie. Jako jedyni wśród podobnych firm produkujemy jedzenie od podstaw – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Czysta etykieta – filozofia naszej kuchni

Green Caffè Nero działa jak dobra restauracja. Jedzenie przygotowuje się tutaj od podstaw. Do kuchni Muffia Bakery codziennie dostarczane są świeże produkty pochodzące z zaufanych źródeł od starannie wyselekcjonowanych, sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują zdrowe i najwyższej jakości produkty. Na bieżaco dostarczane są świeże sery, warzywa, wędliny oraz mięsa. W Muffii to wszystko jest marynowane, przyprawiane, gotowane, krojone i pakowane. Tak powstają składniki naszych kanapek. Następnie gotowe półprodukty trafiają do kawiarni, gdzie bariści na bieżąco przygotowują z nich świeże bagietki, ciabatty, podpłomyki i focaccie.

- W naszym jedzeniu nie stosujemy sztucznych konserwantów, polepszaczy, stabilizatorów
i wzmacniaczy smaku. Czyli prosto i zdrowo, jednak bez kompromisów w kwestii smaku. Dlatego nasze kanapki mają maksymalnie 4-godzinny termin przydatności do spożycia. Ponieważ cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów, to praktycznie wszystkie je sprzedajemy – mówi Wojciech Klimczak, szef kuchni Green Caffè Nero.

- Od prawie 10 lat jestem odpowiedzialny za smaczną i zdrową kuchnię Green Caffè Nero – za to, by składniki wykorzystywane w kanapkach, quiche’ach czy ciastach odpowiednio się ze sobą komponowały i były niezmiennie najwyższej jakości – dodaje Wojciech Klimczak.

W naszej kuchni i piekarni praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają
się już o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają już około 5 rano, tak aby dotrzeć
do kawiarni zanim pojawią się w nich pierwsi klienci. Następnie, około godziny 8 dociera
do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. Wyrabiamy ręcznie setki potraw. „Dostawy jedzenia do naszych kawiarni odbywają się codziennie – 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie – podsumowuje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Niestrudzenie szukamy niespotykanych surowców

Trochę czasu zajęło nam znalezienie niewielkich, lokalnych dostawców, którzy nie tylko odpowiadają naszym potrzebom i wizji, ale także mogą dostarczać produkt najwyższej jakości. W Green Caffè Nero cheddar to nie jest zwykły cheddar, ale ser ręcznie wyrabiany przez zakład produkcji serów rodziny Alvis oddalony od miasta Cheddar w Anglii o niecałe 10 km i według tej samej receptury od 1952 roku. Mięsa i wędliny pochodzą od niewielkich, rodzinnych firm. Delikatne mięso indycze z wolnego chowu, przygotowywane jest metodą sous-vide, czyli pakowane do szczelnych, zamkniętych próżniowo torebek, a następnie wolno gotowane w niskiej temperaturze. Nasze bagietki to tylko te autentyczne na francuskim zakwasie Levain. Natomiast tuńczyk to nie genetycznie modyfikowana ryba, a tuńczyk z certyfikatem niezależnej, międzynarodowej organizacji MSC (Marine Stewardship Council).

Dbamy o bezpieczeństwo naszych klientów


Serwowanie świeżego jedzenia w naszych kawiarniach nie mogło się obyć bez wpływu na ich codzienne funkcjonowanie. „Bariści otrzymują odpowiednie szkolenia i wiedzę o  dostarczanych do nas produktów oraz z przygotowywania kanapek. Wdrożyliśmy wewnętrzne systemy bezpieczeństwa i kontroli jakości. Wszyscy nasi dostawcy posiadają niezbędne certyfikaty. Monitorujemy i sprawdzamy pod względem mikrobiologicznym wszystkie produkty dostarczane do nas, sprawdzamy ich jakość również na miejscu w kawiarni. Wiele konkurencyjnych kawiarni ułatwia sobie życie, zamawiając gotowe kanapki czy mrożone ciasta. My jesteśmy wierni zasadzie „dzisiaj zrobione, dzisiaj zjedzone”. I choć mamy przez to dwa razy więcej pracy niż nasza konkurencja, to codziennie podejmujemy wyzwanie - wszystko po to, aby nasi klienci mogli cieszyć się świeżym, bezpiecznym jedzeniem codziennie w każdym lokalu.” – podkreśla Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny Green Caffè Nero.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej