x

Ponad 81,4 mln zł dla noworodków!

Kategoria: Lifestyle - książki

26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zakończył się wynikiem ponad 81,4 mln zł. Pieniądze zostaną przekazane na wyrównanie szans w leczeniu noworodków. Zbiórki odbywały się w całej Polsce, również w halach MAKRO Polska.

Sieć hurtowni była także partnerem produktowym inicjatyw Fundacji Klubu Szefów Kuchni w ramach finału.

14 stycznia pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie dla uczestników 26. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Fundacja Klubu Szefów Kuchni przygotowała różne atrakcje. Partnerem produktowym inicjatyw Fundacji była sieć hurtowni MAKRO Polska.

"Razem z szefami z Klubem Szefów Kuchni przygotowaliśmy 4500 litrów zupy pomidorowej z warzywami i wołowiną, która okazała się strzałem w dziesiątkę, świetnie rozgrzewa Warszawiaków w ten bardzo zimny dzień" - mówi Paweł Serafin, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. "Uczestniczymy również w specjalnie stworzonej restauracji pop-up, która serwuje wyśmienite dania dla zaproszonych gości" - dodaje Michał Grzywacz, szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. Pieniądze zebrane za te wyjątkowe poczęstunki trafiły do puszek WOŚP.

"Pod Pałac Kultury przyjechało bardzo dużo osób, które chcą pomagać" - mówi Cezary Powała, szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. "Przygotowania do finału rozpoczęły się pół roku temu i przebiegły bardzo sprawnie, m.in. dzięki wsparciu takich firm, jak MAKRO Polska" - wyjaśnia Jarek Walczyk, Prezes Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Dodatkowo sieć hurtowni przekazała na licytację szkolenia w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie oraz specjalną kolację "szytą na miarę", którą dla zwycięzcy aukcji przygotują Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie.

Zebrane fundusze zostaną przekazane na wyrównanie szans leczenia noworodków na podstawowych oddziałach neonatologicznych poprzez doposażenie ich w specjalistyczny sprzęt ratujący życie i zdrowie dzieci.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej