Zebrane fundusze zostaną przekazane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych.
14 stycznia pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie na uczestników 26. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy czekać będzie 4500 litrów zupy pomidorowej z warzywami i wołowiną, przygotowanej specjalnie przez szefów z Klubu Szefów Kuchni. Pieniądze zebrane za ten wyjątkowy poczęstunek trafią do puszek WOŚP. „Mamy nadzieję, że zupa rozgrzeje nie tylko brzuchy, ale i serca Polaków w tym wyjątkowym dniu” – mówi Jarek Walczyk, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Dodatkowo w specjalnie przygotowanym namiocie powstanie restauracja pop-up, w której dania dla wyjątkowych gości przygotują znani szefowie kuchni, m.in. Jarek Walczyk, Tomasz Purol, Dariusz Struciński, Ernest Jagodziński, Łukasz Konik czy Konrad Birek. Wsparcie zapewnią także Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie oraz Michał Grzywacz i Cezary Powała – szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. W menu Restauracji WOŚP znajdą się potrawy takie, jak: wędzony sum z palonym ziemniakiem, musem z kalafiora i rukolą, żurek z wędzonym węgorzem, mlekiem kokosowym i chili czy beza z mascarpone i marakują.
Partnerem produktowym inicjatyw Fundacji Klubu Szefów Kuchni w ramach 26. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest MAKRO Polska. Sieć hurtowni dostarczy wysokiej jakości produkty, potrzebne do przygotowania zupy oraz dań w Restauracji WOŚP. Dodatkowo MAKRO Polska przekazało na licytację specjalną kolację „szytą na miarę”, którą dla zwycięzcy aukcji przygotują Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie.
Fundusze zebrane w ramach 26. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zostaną przekazane na wyrównanie szans leczenia noworodków na podstawowych oddziałach neonatologicznych poprzez doposażenie ich w specjalistyczny sprzęt ratujący życie i zdrowie dzieci.


MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy


Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.
Zobacz także

"Tout Robuchon" Joëla Robuchona w polskiej wersji

Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

Slowfoodowa agenda

Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich.

"Coconut & sambal" Lary Lee

Z czym kojarzy się wam kuchnia indonezyjska? Już sam tytuł książki "Coconut & sambal" przenosi nas do egzotycznych, azjatyckich wspomnień z wakacji i pobudza apetyt.

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

