x

16 edycja L’Art de la cuisine Martell

Kategoria: Twój biznes - wiedza    10.01.2018

3. marca br. odbędzie się jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce

Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej odbędzie w Hotelu Zamek Ryn.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ŚWIECA WOŁOWA.

W PROGRAMIE:
09.00-16.00 - L’ART DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)
10.00-16.00 - Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych
w kraju, organizowany od 15 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na
przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie
jest dodawany koniak).


W konkursie bierze udział 16 dwuosobowych ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni i nie mogą przekroczyć 30-tego roku życia w dniu rozpoczęcia konkursu. 


Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie
przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12
porcjach kucharze będą mieć godzinę.


Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY
TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY
DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi
maksymalnie 100 punktów. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z
regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podaniai samego jej smaku. Jury Techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150
punktów. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o uważne zapoznanie się z Regulaminem
konkursu i przesyłanie Formularza zgłoszeniowego pocztą, faxem pod nr 089/642 70 13 lub
e-mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2018. Termin uważa się za
zachowany, w przypadku wysłania e-maila, najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla
pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego 2018.


Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu zostaną powiadomione do 20 lutego 2017.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

McDonald's rozwija franczyzę

W skali globalnej już ponad 80 proc. lokali tej wiodącej marki gastronomicznej jest własnością indywidualnych przedsiębiorców. Również w polskiej sieci, gdzie oferta McDonald’s to synonim uczciwej, partnerskiej współpracy, udział franczyzobiorców dynamicznie rośnie.

Latte z dostawą. Jaką kawę wybierają Polacy?

Czarna i mocna czy biała i słodka? Podobno nie ma jednej odpowiedzi, ale liczby mówią same za siebie. Polacy pokochali kawę z mlekiem i coraz chętniej zamawiają ją w dostawie. Uber Eats i Costa Coffee po pół roku współpracy ujawniają pierwsze dane.

Intensywne dwa dni na "Food Service Summit"

W dniach 23-24 kwietnia 2018 roku w Łodzi eksperci szukać będą odpowiedzi na pytanie jak zwiększyć sprzedaż.

Odprawy zespołu - co zrobić, żeby były efektywne?

Sprawnie działający serwis restauracyjny nie jest dziełem pozytywnego zrządzenia losu. Nie zależy też od dobrego dnia, nastroju załogi i kucharza czy wyjątkowo miłych gości. By zapobiec chaosowi i uznaniowości, wystarczy pięciominutowa, ale regularna odprawa.

Sfinks rozszerza usługę delivery

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia i WOOK, systematycznie zwiększa zasięg dostaw do klienta.

MISJA: BUDAPESZ

Terroir Budapest, które odbyło się 30 października w stolicy Węgier, to druga europejska odsłona kanadyjskiego projektu integrującego lokalne środowiska szefów kuchni, producentów żywności, sommelierów oraz wszelkiej maści aktorów i innowatorów świata kulinarnego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej