x

Agenda inspiracji

Kategoria: Lifestyle - książki    22.12.2017

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Madrid Fusión

Jedna z największych i najstarszych na świecie konferencji gastronomicznych.
 Od ponad dekady gromadzi najlepszych szefów kuchni. Jak co roku na przełomie stycznia i lutego Palacio Municipal w Madrycie zamienia się w gastronomiczną wieżę Babel. Na poszczególnych piętrach budynku odbywają się wykłady, degustacje win, targi, prezentacje produktów z całego świata, konkursy gastronomiczne i konferencje prasowe. Gwóźdź programu stanowią jednak innowacyjne pokazy gotowania zarówno dla początkujących szefów kuchni, jak i tych o ugruntowanej pozycji.

Gdzie: Madryt, Hiszpania

Kiedy: 22-24 stycznia 2018

Temat przewodni: FOURTH GENERATION. Those who own the future (Czwarta generacja: w ich rękach jest przyszłość)

Goście specjalni: Eneko Atxa, Bo Bech, Tomoya Kawada, Andreas Rieger, Elena Arzak, Ángel León, Joan Roca i inni

Bilety: 1 dzień: 100 euro, 2 dni: 175 euro, 3 dni: 250 euro. Warsztaty: 100 euro/warsztat, zniżka 50% przy jednoczesnym zakupie biletu na MF

Informacje, program: www.madridfusion.net

 

Parabere Forum

 

Parabere Forum to organizacja zrzeszająca i promująca kobiety działające w świecie kulinariów, powołana przez dziennikarkę Marię Canabal. W minionych latach odbyły się już trzy konferencje, na których pojawiło się około 300 uczestników z 40 krajów. Tematami poprzednich edycji był m.in. ekorozwój w dziedzinie jedzenia i wina, wzmacnianie roli kobiet w gastronomii czy bezpieczeństwo żywności. Wydarzenie daje jedyną w swoim rodzaju możliwość współpracy i wymiany doświadczeń między kobietami pracującymi w gastronomii na całym świecie.

Gdzie: Malmö, Szwecja

Kiedy: 4-5 marca 2018

Temat przewodni: Edible Cities (Jadalne miasta)

Goście specjalni: Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Lara Gilmore, Carolyn Stell, Ronni Kahn, Alex Kratena i inni

Bilety: od 100 euro wzwyż

Informacje, program: www.parabereforum.com


MAD Symposium

 

W języku duńskim słowo „mad” oznacza jedzenie, a wśród miłośników gastronomii – jedną z najciekawszych konferencji gastronomicznych na świecie, której ideę zapoczątkował szef kuchni restauracji Noma Rene Redzepi. MAD jest organizacją non-profit. Dwa dni konferencji wypełnione są po brzegi wystąpieniami szefów kuchni, ale też producentów żywności, rzemieślników czy aktywistów społecznych. Celem wydarzenia jest kształtowanie tego, jak będziemy jeść w przyszłości. Warto zajrzeć na ich stronę internetową, gdzie można obejrzeć wystąpienia ciekawych osobowości świata gastronomii. Twórcy wydarzenia poza główną konferencją organizują też MAD Mondays, cykl rozmów na temat palących problemów branżowych (przyszłoroczne edycje odbędą się w maju oraz lipcu w Australii). Poza tym aktywowano aplikację mobilną Vild Mad, która dostarcza użytkownikom informacji na temat dzikich roślin jadalnych.

Gdzie: Kopenhaga, Dania

Kiedy: 26-27 sierpnia 2018

Informacje: www.madfeed.co


Food on The Edge

To dwudniowe wydarzenie non-profit, którego celem jest sprawienie, by dobrej jakości jedzenie stało się dostępne dla wszystkich. Co roku podczas sympozjum przemawia ok. 50 szefów kuchni z całego świata, wybranych ze względu na ich innowacyjność i zaangażowanie w kulturę kulinarną. Każdy z nich dostaje 15 minut na wystąpienie. W 2015 r. Polskę reprezentował Wojciech Modest Amaro, w 2017 zaś Adrian Klonowski i Matylda Grzelak. Wśród znanych szefów na scenie pojawili się m.in. Virgilio Martinez czy Massimo Bottura.

Gdzie: Galway, Irlandia

Kiedy: 22-23 października 2018

Bilety: 250 euro (obowiązuje do 31 stycznia 2018)

Informacje: https://foodontheedge.ie/

 

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej