x

Powidoki Bistro

Kategoria: Miejsca    21.12.2017

Nad Wisłą w Warszawie, przy Bulwarach Wiślanych, na tyłach Muzeum Sztuki Nowoczesnej, otworzyło się w sierpniu Bistro Powidoki.

Miejsce proponuje kuchnię Azji Wschodniej z wykorzystaniem polskich regionalnych składników. Twórcą Powidoków jest właściciel kilku kawiarni oraz palarni kawy Czarna Fala – Paweł Hoffman. Szefem kuchni jest Jae Ho Jun – Koreańczyk z Seulu, znany m.in. z Nocnego Marketu i restauracji Omami, zwany „Czesiem z Pragi”. Menedżerką jest Martyna Sarbak. Powidoki mają 60 miejsc siedzących, w sezonie dodatkowo 40 miejsc na zewnątrz. W menu znajdziemy m.in. tatar wołowy na gruszce nashi; bulgogi na ryżu ze świeżym awokado, blanszowanym jarmużem, jajkiem w koszulce i kimchi; czy smażoną dynię w chrupiącej panierce i słodko-ostrym koreańskim sosie. Za przekąski zapłacimy tu 10-24 zł, dania główne 25-38 zł. Karta alkoholi obejmuje rzemieślnicze piwa butelkowe, selekcję 10 win z Europy i Nowego Świata, a także 10 koktajli alkoholowych, w tym dwa na bazie kawy. We wnętrzach odbywają się wystawy – aktualnie zdjęć Tadeusza Rolke.

Wybrzeże Kościuszkowskie 22, Warszawa

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Fit Cake z prawie 40 kawiarniami. Sieć szykuje się do kolejnych otwarć

Fit Cake, sieć franczyzowych “niecukierni" uruchomiła w pierwszym kwartale 2021 pięć nowych punktów. Do czerwca powstało kolejnych pięć, a kolejne dwa zostaną niedługo otwarte. Oznacza to, że aktualnie na mapie Polski jest już 38 kawiarni sieci.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej