x

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Kategoria: Karta - dania    21.12.2017

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w MAKRO Polska, ekspert programu „Szef dla Młodych Talentów”, radzi: „Ryba musi mieć swój naturalny zapach. Nie może mieć jakiegoś obcego ani gnilnego, który by wskazywał, że ryba już się psuje. Jeżeli ma głowę, to bez wątpienia trzeba zobaczyć oko – czy jest ono szkliste, przejrzyste, niezamglone i czy nie jest uszkodzone”. Należy również obejrzeć skrzela, które powinny być czerwone, niesklejone i niemaziste. Poza tym patrzmy na wygląd ryby. Musi ona błyszczeć oraz mieć naturalną powłokę śluzową.

Bardzo ważne jest także to, aby sprawdzać, skąd ryba pochodzi, w jakim żyła środowisku, gdzie została złowiona. Ponadto warto się dowiadywać, jakich narzędzi użyto podczas połowu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obróbka wstępna czekolady - z nami ci się uda!

Jedną z najtrudniejszych sztuk w cukiernictwie i czekoladziarstwie jest temperowanie czekolady. Jednocześnie to prawie wyłącznie dzięki prawidłowej obróbce wstępnej tego składnika uzyskuje się czekoladowe desery o idealnej konsystencji.

Chleb nasz powszedni

Dobry chleb na zakwasie powraca do łask konsumentów. Potrafimy już docenić takie pieczywo, szukamy go na sklepowych półkach. Nic więc dziwnego, że zaczyna powstawać coraz więcej rzemieślniczych piekarni, w których chleb wypieka się ręcznie wyłącznie z mąki, wody i dzikich drożdży.

Zdrowe i zapomniane. Te mięsa warto znać

Perliczka była mięsem arystokratów, gęsina daniem dla mas, a strusina pojawiła się na rynku niedawno jako kulinarna nowinka. Co je łączy? Stale rosnąca popularność, zawartość witamin, składników odżywczych i mikroelementów oraz prostota w przygotowaniu.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

CARPACCIO Z DANIELA Z MAJONEZEM Z MLEKA, ANCHOVIES I JAŁOWCA, MARYNOWANĄ CEBULĄ, SUSZONYM BOROWIKIEM I KOPERKIEM

Przepis na carpaccio z daniela z majonezem z mleka, anchovies i jałowca, marynowaną cebulą, suszonym borowikiem i koperkiem pochodzi z menu Mañana Bistro & Wine Bar.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej