x

Przedstawiamy laureatów VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj lokalnie"

Kategoria: Ludzie    18.12.2017

Konkursu jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych.

W piątek, 15 grudnia br., w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, odbył się finał projektu „Gotuj lokalnie”. Wśród laureatów, obok Dawida Ostrycharza i Krzysztofa Burchardta z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie, którzy zajęli 1. miejsce, znaleźli się: Katarzyna Szczepaniak-Krupowska i Szymon Molek z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem (2. miejsce) oraz Tomasz Jarmolski i Kacper Sproski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (3. miejsce).

W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród zgłoszeń nadesłanych przez uczestników tegorocznej edycji warsztatów kulinarnych „Gotuj lokalnie”. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz min. dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.

Jury konkursu, w składzie: szefowie kuchni – Marcin Budynek, Robert Sowa, Ginacarlo Russo oraz Elżbieta Szuba z firmy Drosed, spośród przygotowanych dań wybrało autorów trzech najlepszych receptur. Podczas oceny jury kierowało się m.in. zastosowaniem produktów regionalnych i lokalnych (oznaczonych znakami PNŻ lub GTS, ChNP, ChOG), odpowiednim doborem i połączeniem zastosowanych produktów, aranżacją dania na talerzu, zastosowaniem odpowiednich technik kulinarnych oraz kreatywnością i pomysłowością młodych kucharzy. Na wykonanie zadnia konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.


– „Gotuj lokalnie” to projekt, który pozwala wzbogacić wiedzę adeptów sztuki kulinarnej nt. wykorzystania regionalnych oraz tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej. Poprzez rozwijanie ich umiejętności, kreatywności oraz umożliwienie udziału w ogólnopolskich zmaganiach kulinarnych, chcemy dać uczniom szansę zdobycia doświadczenia w zawodzie, z którym wiążą swoją przyszłość, poszerzenia ich wiedzy oraz zyskania pewności siebie i uwierzenia w swoje możliwości. Poprzez konkurs chcemy uhonorować uczniów oraz ich nauczycieli za wkład i zaangażowanie w przygotowanie wyjątkowo oryginalnych potraw, ale także zachęcić do dalszego rozwijania swoich pasji – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.


Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki. Na zwycięskie ekipy, które zajęły pierwsze, drugie i trzecie miejsce, czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Ponadto autorzy najlepszego dania, wskazanego przez jury, odbędą
5-dniowy kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka. Projekt „Gotuj lokalnie”, którego celem jest promowanie tradycyjnych polskich produktów oraz skracanie łańcuchów dostaw od producenta do konsumenta to wyjątkowa okazja dla nauczycieli oraz uczniów szkół gastronomicznych na poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych pod okiem uznanych szefów kuchni. W tegorocznej edycji projektu wzięło udział 12 szkół gastronomicznych z całej Polski.


Pierwszym etapem projektu było szkolenie metodyczne dla nauczycieli, które odbyło się w październiku br. w Warszawie. Następnie nauczyciele podzielili się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w trakcie szkolenia oraz przeprowadzili warsztaty kulinarne. Ich celem było wspólne przygotowanie przepisu na danie główne na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz minimum dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.


VII edycja „Gotuj lokalnie" realizowana jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.
Kurczak został ufundowane przez firmę Drosed.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Peter będzie bronił tytułu "Najlepszego z najlepszych"

Zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ponownie stanie do walki o laur dla najlepszego kucharza w konkursie Kulinarny Puchar Polski.

Paweł Buck: Design to tylko część przepisu na sukces

Prowadzone przez niego Buck Studio specjalizuje się w projektowaniu lokali gastronomicznych. Ma na koncie takie designerskie perełki jak warszawski Opasły Tom czy obsypany nagrodami projekt wrocławskiej cukierni Nanan. O kreowaniu przestrzeni w gastronomii opowiada nam Paweł Buck.

PRZYJAZNY FINE DINING

Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Tym mottem zdają się kierować twórcy Brasserie Warszawskiej - restauracji, która od 5 lat daje przykład profesjonalizmu zarówno na talerzu, jak i w obsłudze gości. Jej właścicielka zdradzi nam, jak mądrze i długofalowo zarządzać biznesem.

Alicja i Alon Than: z precyzją i pasją

Sushi jest i będzie obecne na rynku, ale swój okres świetności w Polsce już przeżyło. Teraz coraz popularniejsza robi się ciepła kuchnia Japonii - mówią Alicja i Alon Than, właściciele sieci restauracji z kuchnią azjatycką.

PRAGMATYK KREATYWNY

Pod Ed Reda wynajął spektakularną lokalizację - przestrzeń w Hali Mirowskiej. Współpracuje z jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni w Polsce - Adamem Chrząstowskim. Kartę win ułożył mu Master Sommelier Adam Pawłowski. O sobie mówi "przedsiębiorca", nie "restaurator". Poznajcie Grzegorza Kłosa.

TRANSFERY SEZONU

Ostatnie tygodnie w polskiej gastronomii przyniosły kilka istotnych zmian - zwłaszcza na stanowiskach szefów kuchni. Zobaczcie, co dzieje się teraz z najgorętszymi nazwiskami w kraju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej