Ranking The 100 Chefs 2018
Kategoria: Ludzie

To jedyny na świecie ranking szefów kuchni skonstruowany wyłącznie przez nich samych.

Pierwszy ranking został opracowany w 2015 r. przez magazyn "Le Chef". Co roku między sierpniem a listopadem 582 szefów kuchni z 2- i 3-gwiazdkowych restauracji z całego świata dokonuje tego wyboru, wypełniając kwestionariusz. Ogłoszenie tegorocznych wyników nastąpiło 26 listopada na Chefs World Summit 2017 w Monako.

Francuski szef kuchni Michel Troisgos (Maison Troisgros - Roanne) zajął pierwsze miejsce w klasyfikacji, dołączając do takich nazwisk jak nagradzani w poprzednich latach: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) czy Pierre Gagnaire (2015).


Oto lista TOP 10:

1 – Michel TROISGROS – MAISON TROISGROS – Francja (po raz pierwszy w top 10)

2 – Yannick ALLENO – ALLENO PARIS – Francja

3 – Joan ROCA – EL CELLER DE CAN ROCA - Hiszpania (czwarty raz w top 10)

4 – Arnaud DONCKELE – RESIDENCE DE LA PINEDE – Francja (po raz pierwszy w top10)

5 – Pierre GAGNAIRE – RESTAURANT PIERRE GAGNAIRE – Francja (po raz czwarty w top 10)

6 – Emmanuel RENAUT – FLOCONS DE SEL – Francja

7 – Enrico CRIPPA – PIAZZA DUOMO – Włochy (po raz pierwszy w top 10)

8 – Pascal BARBOT – L’ASTRANCE – Francja

9 – Seiji YAMAMOTO – NIHONRYORI RYUGIN – Japonia (czwarty raz w top 10)

10 – Alain DUCASSE – PLAZA ATHENEE – Francja

Pełna listę znajdziecie na stronie: lechef.com

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

MICHAŁ MOLENDA NOWĄ TWARZĄ AKADEMII INSPIRACJI MAKRO

Szef kuchni dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe doświadczenia wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

ZWYCIĘSTWO NA DUŻĄ SKALĘ

Mariusz Kucharczyk zwyciężył swoim daniem głównym w XI edycji Wine & Food Noble Night. O przygotowaniach do konkursu oraz o tym, jak zwycięstwo wpływa na popularność, rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Boletus - Zamek Kliczków.

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

ZROZUMIEĆ RAMEN

Maja Święcicka, Barbara Welento, Krzysztof Lesiecki w 2017 roku stworzyli Vegan Ramen Shop - miejsce, które szturmem zdobyło podniebienia zarówno wegan jak i mięsożerców. Kolejki ustawiające się przed lokalem zachęciły właścicieli do otwarcia drugiej lokalizacji.

Nowe rozdanie

Na początku roku powołano nowe stowarzyszenie profesjonalistów związanych z gastronomią. O planach działalności Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK) rozmawiamy z jej wiceprezesem, szefem kuchni Adamem Chrząstowskim.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej