Pierwszy ranking został opracowany w 2015 r. przez magazyn "Le Chef". Co roku między sierpniem a listopadem 582 szefów kuchni z 2- i 3-gwiazdkowych restauracji z całego świata dokonuje tego wyboru, wypełniając kwestionariusz. Ogłoszenie tegorocznych wyników nastąpiło 26 listopada na Chefs World Summit 2017 w Monako.
Francuski szef kuchni Michel Troisgos (Maison Troisgros - Roanne) zajął pierwsze miejsce w klasyfikacji, dołączając do takich nazwisk jak nagradzani w poprzednich latach: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) czy Pierre Gagnaire (2015).
Oto lista TOP 10:
1 – Michel TROISGROS – MAISON TROISGROS – Francja (po raz pierwszy w top 10)
2 – Yannick ALLENO – ALLENO PARIS – Francja
3 – Joan ROCA – EL CELLER DE CAN ROCA - Hiszpania (czwarty raz w top 10)
4 – Arnaud DONCKELE – RESIDENCE DE LA PINEDE – Francja (po raz pierwszy w top10)
5 – Pierre GAGNAIRE – RESTAURANT PIERRE GAGNAIRE – Francja (po raz czwarty w top 10)
6 – Emmanuel RENAUT – FLOCONS DE SEL – Francja
7 – Enrico CRIPPA – PIAZZA DUOMO – Włochy (po raz pierwszy w top 10)
8 – Pascal BARBOT – L’ASTRANCE – Francja
9 – Seiji YAMAMOTO – NIHONRYORI RYUGIN – Japonia (czwarty raz w top 10)
10 – Alain DUCASSE – PLAZA ATHENEE – Francja
Pełna listę znajdziecie na stronie: lechef.com