x

Ranking The 100 Chefs 2018

Kategoria: Ludzie    18.12.2017

To jedyny na świecie ranking szefów kuchni skonstruowany wyłącznie przez nich samych.

Pierwszy ranking został opracowany w 2015 r. przez magazyn "Le Chef". Co roku między sierpniem a listopadem 582 szefów kuchni z 2- i 3-gwiazdkowych restauracji z całego świata dokonuje tego wyboru, wypełniając kwestionariusz. Ogłoszenie tegorocznych wyników nastąpiło 26 listopada na Chefs World Summit 2017 w Monako.

Francuski szef kuchni Michel Troisgos (Maison Troisgros - Roanne) zajął pierwsze miejsce w klasyfikacji, dołączając do takich nazwisk jak nagradzani w poprzednich latach: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) czy Pierre Gagnaire (2015).


Oto lista TOP 10:

1 – Michel TROISGROS – MAISON TROISGROS – Francja (po raz pierwszy w top 10)

2 – Yannick ALLENO – ALLENO PARIS – Francja

3 – Joan ROCA – EL CELLER DE CAN ROCA - Hiszpania (czwarty raz w top 10)

4 – Arnaud DONCKELE – RESIDENCE DE LA PINEDE – Francja (po raz pierwszy w top10)

5 – Pierre GAGNAIRE – RESTAURANT PIERRE GAGNAIRE – Francja (po raz czwarty w top 10)

6 – Emmanuel RENAUT – FLOCONS DE SEL – Francja

7 – Enrico CRIPPA – PIAZZA DUOMO – Włochy (po raz pierwszy w top 10)

8 – Pascal BARBOT – L’ASTRANCE – Francja

9 – Seiji YAMAMOTO – NIHONRYORI RYUGIN – Japonia (czwarty raz w top 10)

10 – Alain DUCASSE – PLAZA ATHENEE – Francja

Pełna listę znajdziecie na stronie: lechef.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Witek Iwański szkoli kolejne młode talenty

Michał Socha i Maciej Małecki to dwaj uczniowie z Warszawy, którzy - dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów - mogli rozwijać swoje kulinarne umiejętności w restauracji Aruana w Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku.

Jakub Mołda: To się przełoży na dobro wspólne!

Wprowadzenie wegańskiej oferty do menu Marshal Food w Szczecinie było strzałem w dziesiątkę, a zainteresowanie klientów ciągle rośnie. Jakub Mołda, szef kuchni i właściciel lokalu, w rozmowie z Aleksandą Czarnik wyznaje, że zrobił to, aby dać gościom możliwość wyboru i ich edukować.

PAWEŁ POJAWA

"Bardzo podoba mi się styl włoskiego cukiernictwa, gdzie pierwsze skrzypce gra zawsze smak i autentyczność produktu. Nie ma tam miejsca na podążanie drogą na skróty. Z drugiej strony cukiernictwo francuskie imponuje mi kreatywnością, jeśli chodzi o wygląd i złożoność smaku".

Restauracja Opasły Tom i Agata Wojda: rozwód z klasą

Po 14 latach współpracy szefowa kuchni Agata Wojda rozstaje się z restauratorami Agnieszką i Marcinem Kręglickimi. Przez ostatnich 7 lat dowodziła kuchnią warszawskiego Opasłego Tomu i zdobyła m.in. tytuł Kobieta Szef Gaul & Millau 2015.

Mirosław i Andrzej Nizio: piękne miejsca z dobrą kuchnią

Bracia Mirosław i Andrzej Nizio właśnie otworzyli w Warszawie swoją trzecią restaurację. Właścicieli restauracji Zoni, WuWu oraz Klonn pytamy, jak tworzyć koncepty, które przyciągają zarówno dobrą kuchnią, jak i atrakcyjnym wnętrzem.

Przedstawiamy laureatów VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj lokalnie"

Konkursu jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej