x

Ranking The 100 Chefs 2018

Kategoria: Ludzie    18.12.2017

To jedyny na świecie ranking szefów kuchni skonstruowany wyłącznie przez nich samych.

Pierwszy ranking został opracowany w 2015 r. przez magazyn "Le Chef". Co roku między sierpniem a listopadem 582 szefów kuchni z 2- i 3-gwiazdkowych restauracji z całego świata dokonuje tego wyboru, wypełniając kwestionariusz. Ogłoszenie tegorocznych wyników nastąpiło 26 listopada na Chefs World Summit 2017 w Monako.

Francuski szef kuchni Michel Troisgos (Maison Troisgros - Roanne) zajął pierwsze miejsce w klasyfikacji, dołączając do takich nazwisk jak nagradzani w poprzednich latach: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) czy Pierre Gagnaire (2015).


Oto lista TOP 10:

1 – Michel TROISGROS – MAISON TROISGROS – Francja (po raz pierwszy w top 10)

2 – Yannick ALLENO – ALLENO PARIS – Francja

3 – Joan ROCA – EL CELLER DE CAN ROCA - Hiszpania (czwarty raz w top 10)

4 – Arnaud DONCKELE – RESIDENCE DE LA PINEDE – Francja (po raz pierwszy w top10)

5 – Pierre GAGNAIRE – RESTAURANT PIERRE GAGNAIRE – Francja (po raz czwarty w top 10)

6 – Emmanuel RENAUT – FLOCONS DE SEL – Francja

7 – Enrico CRIPPA – PIAZZA DUOMO – Włochy (po raz pierwszy w top 10)

8 – Pascal BARBOT – L’ASTRANCE – Francja

9 – Seiji YAMAMOTO – NIHONRYORI RYUGIN – Japonia (czwarty raz w top 10)

10 – Alain DUCASSE – PLAZA ATHENEE – Francja

Pełna listę znajdziecie na stronie: lechef.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2018 - zaproszenie do konkursu

V edycja w hołdzie śp. Rafałowi Jelewskiemu, w PURO najbardziej designerskim hotelu w Poznaniu

SPRZEDAJEMY ZADOWOLENIE

Kto by pomyślał, że na najlepsze sushi w Polsce będziemy jechać do Kielc. Tymczasem to właśnie tam Michał Kostrzewa od półtora roku prowadzi restaurację Suhi-Ya, w której wysokiej jakości produkt łączy się z jego zamiłowaniem do japońskiej filozofii.

Nobu Warsaw - połączenie smaków i emocji

Jak pogodzić kreatywność z powtarzalnością? O wyzwaniach, składnikach, rekrutacji i umami rozmawialiśmy z szefem kuchni restauracji Nobu Yannickiem Lohou i szefem sushi Artemym Lopatinem.

Bartek Kieżun: kuchnia pachnąca liściem laurowym

Po sukcesie "Italii do zjedzenia" Bartek Kieżun, czyli Krakowski Makaroniarz, serwuje nam kolejną opowieść o malowniczych miejscach i kuchni niezwykłej w swej prostocie. Jego "Portugalia do zjedzenia" właśnie ukazała się w księgarniach.

Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

Marcin Popielarz: W KUCHNI TRZEBA KREOWAĆ RÓWNIEŻ EMOCJE

Marka S. Pellegrino postawiła na promocję młodych szefów kuchni, ponieważ wierzy, że mają oni szansę zbudować lepsze jutro - nie tylko w kuchni. O kulisach konkursu S. Pellegrino Young Chef oraz o tym, czy warto w nim wystartować, w rozmowie z "Food Service" opowiada Marcin Popielarz.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej