x

Wręczenie plakiet Michelin

Kategoria: Miejsca    15.12.2017

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne metalowe tabliczki zaprojektowane i wykonane przez Michelin, które pozwalają klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w przewodniku Main Cities of Europe 2017. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona ponad 20 000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt „Michelin Plaques” wystartował 2 lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luksemburga, Niderlandów, Szanghaju. W roku 2017 Plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski.

Podczas wydarzeń zorganizowanych na początku grudnia br. 53 najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2017. Pierwsza ceremonia odbyła się 4 grudnia w hotelu InterContinental w Warszawie, po zakończeniu której goście wzięli udział w kolacji w restauracji Platter by Karol Okrasa. Dzień później Plakiety Przewodnika Michelin wręczone zostały w Urzędzie Miasta Krakowa, kolacja odbyła się zaś w restauracji Kogel Mogel. W spotkaniach wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Sportu i Turystyki, władze samorządowe, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, a także media i osobowości gastronomiczne.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej