x

Znamy finalistów Bocuse d’Or Poland 2018

Kategoria: Ludzie    13.12.2017

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym i przeanalizowaniu receptur komitet wykonawczy pod przewodnictwem Jarosława Walczyka wytypował 9 szefów kuchni, którzy wzięli udział w preeliminacjach 11 grudnia. Ośmiu z nich mogło przejść dalej. Prezentowane dania zostały przyrządzone przez kandydatów z wcześniej przygotowanych półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu. Zawodnicy w ciągu 30 minut musieli wydać po dwie porcje każdego dania - z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny z dodatkiem warzyw, roślin lub ziół. Zawodników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński, Łukasz Konik.

Do ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum, zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
- Jakub Kasprzak – restauracja Lumiere, Baranowo
- Paweł Kubera – hotel DeSilva, Poznań
- Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
- Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk
- Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
- Marcin Molik – restauracja Drukarnia, Warszawa
- Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu
Bocuse d’Or Poland 2018.

"Food Service" jest patronem medialnym konkursu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Janusz Garncarczyk: z powodu pandemii gastronomia straciła świetnych fachowców

- Ten wirus zniszczył wszystko, na co ludzie branży pracowali latami. Restauracje bezpowrotnie straciły wielu świetnych fachowców. Oni już nie wrócą do zawodu. A gastronomia już nigdy nie będzie taka jak przed pandemią - mówi Janusz Garncarczyk, szef kuchni restauracji Lemon w Gródku nad Dunajcem.

Marzena Hajn nową szefową kuchni w Batida Catering

Zmian w Batidzie ciąg dalszy. Po powołaniu nowej dyrektor generalnej Agaty Krzykowskiej, do zespołu dołączyła szefowa kuchni Marzena Hajn. Stawia na swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji.

Aleksander Baron szefem kuchni w nowej restauracji ZONI Adriana Marczewska szefem powstającego bistro WuWu

Aleksander Baron szefem kuchni w nowej restauracji ZONI, a Adriana Marczewska szefem powstającego bistro WuWu

Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Adam Chrząstowski: relacje i równowaga

Dziennikarka Patrycja Siwiec, sommelier Adam Pawłowski i szef kuchni Adam Chrząstowski wspólnie napisali "Gościnność od kuchni". Wspólnie pokazują, że w biznesie gastronomicznym najważniejsze są komunikacja i gra do jednej bramki. Rozmawia z nimi o tym Agnieszka Szydziak.

KAPIBARA Z CARTAGENY

Największa potęga narkotykowa świata - to jedno z najczęstszych skojarzeń związanych z Kolumbią. Powoli jednak traci na aktualności na rzecz turystyki gastronomicznej. Jedną z osób, która się do tego przyczynia, jest Charlie Otero, szef kuchni restauracji La Communión.

Maciej Rosiński rozstał się z restauracją Affogato

Pod koniec lutego, po 10 latach, swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej