x

Znamy finalistów Bocuse d’Or Poland 2018

Kategoria: Ludzie    13.12.2017

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym i przeanalizowaniu receptur komitet wykonawczy pod przewodnictwem Jarosława Walczyka wytypował 9 szefów kuchni, którzy wzięli udział w preeliminacjach 11 grudnia. Ośmiu z nich mogło przejść dalej. Prezentowane dania zostały przyrządzone przez kandydatów z wcześniej przygotowanych półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu. Zawodnicy w ciągu 30 minut musieli wydać po dwie porcje każdego dania - z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny z dodatkiem warzyw, roślin lub ziół. Zawodników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński, Łukasz Konik.

Do ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum, zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
- Jakub Kasprzak – restauracja Lumiere, Baranowo
- Paweł Kubera – hotel DeSilva, Poznań
- Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
- Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk
- Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
- Marcin Molik – restauracja Drukarnia, Warszawa
- Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu
Bocuse d’Or Poland 2018.

"Food Service" jest patronem medialnym konkursu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz: W blasku żywego ognia

Dzieciństwo spędziła w Algierii, dziś mieszka w Gdyni, gdzie prowadzi autorską restaurację, jako szefowa kuchni zajmuje się gotowaniem, jako właścicielka restauracji - budowaniem swojej marki. Jak to robi?

Maciej Rosiński rozstał się z restauracją Affogato

Pod koniec lutego, po 10 latach, swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

Grzegorz Miśta szefem kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji

Wraz z ponownym otwarciem Góralskiej Tradycji w Zakopanem zmienił się szef kuchni. Od lipca o kulinarne doznania gości dba Grzegorz Miśta.

KONRAD TOTA

"Nie mam ulubionych tortów. Lubię wcielać w życie nowe pomysły, ponieważ ich efektu jestem najbardziej ciekaw. To ciekawość i wyobrażenia na temat finalnego produktu sprawiają, że dany smak jest dla mnie faworytem".

Tobyn Excell, szef kuchni Sæl Projects w Kent

O tym, czym zainspirować może Żywiecczyzna, jak szefowie kuchni mogą być bliżej natury oraz o tym, jakie perspektywy na przyszłość ma rynek restauracyjny, opowiada Tobyn Excell, brytyjski szef kuchni, który prowadzi obecnie Sæl Projects w Kent.

Zwycięzcy 17. Kulinarnego Pucharu Polski

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 10 drużyn z całej Polski, a na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Z Bartoszem Peterem, junior sous-chefem restauracji Salt w hotelu Copernicus w Toruniu, rozmawiamy zaraz po wygranej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej