x

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Kategoria: Karta - dania    08.12.2017

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

W halach MAKRO Polska znaleźć można karpie w postaci: żywej, patroszonej, tuszy, filetów ze skórą, filetów nacinanych czy steków. Ryba ta jest szczególnie popularna w Polsce w okresie Bożego Narodzenia oraz stanowi podstawę wielu tradycyjnych potraw świątecznych. Ciekawym trendem jest to, że żywy karp traci na popularności na rzecz gotowych elementów (karpia patroszonego, płatów czy filetów), które pozwalają na szybsze przygotowanie dania dla gości restauracji. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się tzw. filety nacinane z karpia, niemal pozbawione drobnych ości, które mogą zniechęcać klientów lokalu.

Jednym z dostawców karpia dla sieci hurtowni MAKRO Polska jest Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, przekazywany często z pokolenia na pokolenie. Gospodarstwa te kładą duży nacisk na dobrostan karpia i zapewniają rybom odpowiednie warunki bytowania. Karpie rosną w warunkach naturalnych oraz są dokarmiane jedynie w ostatnim roku życia zbożem. Wszystkie zrzeszone gospodarstwa posiadają także profesjonalny transport z optymalnym natlenieniem wody. Ryby pochodzące od producentów zrzeszonych w organizacji Polski Karp są wyhodowane zgodnie ze sztuką oraz nie posiadają zapachu i smaku „mułu”. MAKRO Polska współpracuje także z lokalnymi dostawcami karpia, m.in. gospodarstwem Lasochów w Oksie pod Kielcami, które zostało włączone do unijnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego.

Karp na polskich stołach zagościł już w XIII wieku. Jest popularny w polskiej kuchni i ma status ryby królewskiej, choć w innych krajach jest uznawany nawet za szkodnika. Na smak karpia wpływ ma jego wiek oraz wielkość – młody karp ważący od 1,2 do 1,4 kg będzie miał delikatne mięso, idealne na dzwonka, natomiast mięso karpia dużego o wadze od 2 do 2,5 kg będzie twardsze i mniej soczyste, idealne do filetowania.  Mięso karpia nie tylko cechuje się wyjątkowym smakiem, ale jest także źródłem wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie – wapnia, fosforu, potasu czy sodu. Regularne spożywanie karpia wpływa korzystnie na pamięć, pracę serca oraz układ odpornościowy organizmu. Walory smakowe i zdrowotne karpia oraz jego wszechstronność pozwalają na tworzenie dań zarówno tradycyjnych, jak i nietypowych, które urozmaicą menu lokalu i zaskoczą gości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Comber z polskiej sarny, lasagne z dyni i grzybów, suszona śliwka, słonecznik

Mateusz Wichrowski/Brasserie Warszawska

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Green Caffè Nero - świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

Green Caffè Nero to nie tylko dobra kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób.

Z szynką, jajkiem, tuńczykiem, śledziem. Pyszna historia kanapki

Dawniej sandwicz był arystokratycznym przysmakiem, w komunizmie stał się symbolem niedoborów i robotniczego posiłku, a teraz jest najbardziej popularną przekąską na świecie. Wszystko się zaczęło od fanaberii pewnego brytyjskiego arystokraty. A jaki jest polski wkład w historię kanapki?

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Polacy zapomnieli smaku ryb

To, co znamienne dla polskiego konsumenta, nazwać można wypłaszczeniem smaku - preferencją mniej słonych i intensywnych pod względem smaku oraz aromatu produktów rybnych. Czyżbyśmy zapomnieli o tak bliskiej nam tradycji kiszenia śledzi w beczkach?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej