W halach MAKRO Polska znaleźć można karpie w postaci: żywej, patroszonej, tuszy, filetów ze skórą, filetów nacinanych czy steków. Ryba ta jest szczególnie popularna w Polsce w okresie Bożego Narodzenia oraz stanowi podstawę wielu tradycyjnych potraw świątecznych. Ciekawym trendem jest to, że żywy karp traci na popularności na rzecz gotowych elementów (karpia patroszonego, płatów czy filetów), które pozwalają na szybsze przygotowanie dania dla gości restauracji. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się tzw. filety nacinane z karpia, niemal pozbawione drobnych ości, które mogą zniechęcać klientów lokalu.
Jednym z dostawców karpia dla sieci hurtowni MAKRO Polska jest Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, przekazywany często z pokolenia na pokolenie. Gospodarstwa te kładą duży nacisk na dobrostan karpia i zapewniają rybom odpowiednie warunki bytowania. Karpie rosną w warunkach naturalnych oraz są dokarmiane jedynie w ostatnim roku życia zbożem. Wszystkie zrzeszone gospodarstwa posiadają także profesjonalny transport z optymalnym natlenieniem wody. Ryby pochodzące od producentów zrzeszonych w organizacji Polski Karp są wyhodowane zgodnie ze sztuką oraz nie posiadają zapachu i smaku „mułu”. MAKRO Polska współpracuje także z lokalnymi dostawcami karpia, m.in. gospodarstwem Lasochów w Oksie pod Kielcami, które zostało włączone do unijnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego.
Karp na polskich stołach zagościł już w XIII wieku. Jest popularny w polskiej kuchni i ma status ryby królewskiej, choć w innych krajach jest uznawany nawet za szkodnika. Na smak karpia wpływ ma jego wiek oraz wielkość – młody karp ważący od 1,2 do 1,4 kg będzie miał delikatne mięso, idealne na dzwonka, natomiast mięso karpia dużego o wadze od 2 do 2,5 kg będzie twardsze i mniej soczyste, idealne do filetowania. Mięso karpia nie tylko cechuje się wyjątkowym smakiem, ale jest także źródłem wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie – wapnia, fosforu, potasu czy sodu. Regularne spożywanie karpia wpływa korzystnie na pamięć, pracę serca oraz układ odpornościowy organizmu. Walory smakowe i zdrowotne karpia oraz jego wszechstronność pozwalają na tworzenie dań zarówno tradycyjnych, jak i nietypowych, które urozmaicą menu lokalu i zaskoczą gości.


Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska


Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.
Zobacz także

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Som tam

Som tam według przepisu z restauracji Thaisty.

Ryba w roli głównej

Ryby, chociaż występują w polskiej kuchni od stuleci, nieczęsto stanowią główny element karty dzisiejszych restauracji, a Polacy dopiero się do nich przekonują. Ponieważ dania z ryb powinny stanowić ważny element w codziennej diecie człowieka, warto wprowadzić je do menu lokalu.

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Personalizowane receptury sosów dużą siłą Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, kolejny rok z rzędu zakończył ze wzrostem sprzedaży. Największy wpływ na utrzymanie dynamiki wzrostu, miało elastyczne podejście do Klientów oraz produkcja oparta na procedurach personalizowania receptur.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

