x

Już wkrótce rusza Muzeum Wódki

Kategoria: Miejsca    29.11.2017

Pierwsza w Polsce taka instytucja otwiera się 16. grudnia w Warszawie, przy Placu Teatralnym.

Muzeum Wódki to nowy koncept w ramach Domu Wódki. Miejsce stworzyli: Piotr Popiński i Adam Łukawski.​

Muzeum Wódki przy Placu Teatralnym w Warszawie, to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki. Miejsce dokumentuje wielowiekową tradycję produkcji wódki na ziemiach polskich oraz prezentuje niezwykle zróżnicowaną kolekcję, blisko 10.000 przedmiotów, związanych z tym najpopularniejszym alkoholem świata.

Zbiory Muzeum Wódki powstały z połączenia unikatowych w skali światowej, bogatych kolekcji Adama Łukawskiego i Piotra Popińskiego. Gromadzone przez ponad 20 lat przedwojenne alkohole, historyczne butelki, karafki, kieliszki, książki, winiety, karty alkoholi, reklamy, etykiety, szyldy, fotografie, grafiki, przedmioty reklamowe i inne obiekty układają się w spójną opowieść, prezentującą obraz ówczesnego świata przez pryzmat zakładów produkcyjnych, ich wyrobów oraz ludzi, którzy od końca XVIII w. związani byli z przemysłem gorzelniczym.

29. listopada odbyło się spotkanie prasowe - a muzeum będzie dostępne dla zwiedzających od 16. grudnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Heart by Amaro w sercu Tatr

Jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni oraz zdobywca pierwszej w naszym kraju gwiazdki Michelin, Wojciech Modest Amaro, rusza w góry z nowym projektem.

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

ARIGATOR RAMEN SHOP

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej