x

Za nami gala Gault&Millau i premiera nowej edycji Żółtego Przewodnika

Kategoria: Twój biznes - wiedza    29.11.2017

Wydarzenie odbyło się 27. listopada 2017 r. we Wrocławiu.

Podczas dorocznej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada 2017 r. we Wrocławiu, miała miejsce premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018. Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce – w pięciu kategoriach. Szefem Roku został Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku. 

W wydarzeniu pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego Dolnego Śląska
i Urzędu Miasta Wrocławia wzięło udział ponad 600 gości, w tym blisko 400 szefów kuchni
z całej Polski.
Podczas gali nastąpiło wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.
Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:
• Szef Roku – Witold Iwański, restauracja Aruana (Serock)
• Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
• Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
• Młody Talent – Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
• Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój)
- Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! – podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Polsce.
Podczas gali miała też premierę IV edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.
- Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP - polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu – dodaje Justyna Adamczyk.
Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Potem wyśmienici szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej sześciu epok, od średniowiecza po współczesność, przygotowując dla gości inspirowane daną epoką dania, serwowane przy specjalnie dobranym pokazie, muzyce i aranżacjach. Podróż przez epoki obejmowała:
• średniowiecze – dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
• barok – tu królował Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III
w Wilanowie;
• klasycyzm – desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni;
• romantyzm – za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
• dwudziestolecie międzywojenne – dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jatka we Wrocławiu;
• współczesność – tam niezwykłe dania wyszły spod ręki Szefa Roku - Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.

Doroczna gala Gault&Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce
i podsumowaniem całorocznej pracy redakcji Żółtego Przewodnika. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się Gault&Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni, podczas których mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę
o produktach, technikach i sposobach prowadzenia restauracji na dobrym poziomie. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika, angażowała się w wiele kulinarnych wydarzeń,
a anonimowi inspektorzy Gault&Millau przemierzali Polskę sprawdzając restauracje, które były opisane w poprzednich edycjach przewodnika i wyszukując nowe miejsca i produkty regionalne. Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce.
Więcej informacji na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Catering dietetyczny rośnie w siłę

Obecnie na rynku istnieje ponad 500 firm oferujących całodzienne żywienie z dowozem, które obsługują ponad 4700 miejscowości w Polsce. Rynek cateringu dietetycznego nabiera rozpędu i nic nie zapowiada, żeby miał się zatrzymać.

Trend - posiłki ze stacji paliw w ofercie platform delivery

Firmy paliwowe i operatorzy dowozów jednoczą siły na polskim rynku. Najpierw w menu Uber Eats pojawiły się kawa i inne produkty z sieci Wild Bean Café przy BP, teraz za pośrednictwem Bolt Food można zamówić online m. in. hot-dogi ze stacji Circle K.

Sfinks Polska z nowym zarządem

Rada Nadzorcza Sfinks Polska powołała zarząd spółki na nową, pięcioletnią kadencję. 4-osobowy zarząd rozpoczął działanie od 6 lutego 2019. Do Sfinks Polska należą 4 sieci gastronomiczne: Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK.

McDonald's: Skala ma znaczenie

McDonald’s to największy gracz na rynku restauracji sieciowych. Duża skala oznacza odpowiedzialność za środowisko naturalne, w którym firma działa. Z Anną Borys-Karwacką, dyrektor ds. relacji korporacyjnych, rozmawiamy o szczegółach działań na rzecz strategii Scale for Good.

NAJCZĘŚCIEJ POMIJANE CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA FOOD COST

W każdym przedsiębiorstwie gastronomicznym najistotniejszym czynnikiem determinującym to, czy osiągniemy sukces, czy nie, jest rzetelna wiedza. Brak aktualnych danych nt. poszczególnych obszarów naszej działalności może wpływać negatywnie na osiągany wynik finansowy i sferę zarządzania personelem.

UPADŁOŚĆ MAŁEGO PRZEDSIĘBIORCY

Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której właściciel małego przedsiębiorstwa zmuszony jest zakończyć swoją działalność. Przyczyn podjęcia takiej decyzji może być wiele. Co zrobić w tej sytuacji? Czy ogłoszenie upadłości będzie dobrym wyjściem i jak to zrobić?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej