Restauratorzy z Warszawy i okolic przygotują pierogi, które są symbolem ich kuchni. Na pierogi każdy ma swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
Już 18 listopada będzie okazja do spróbowania pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich momo, wloskich calzone, rosyjskich pielmieni, gruzińskich chinkali, bao, manty, momo, gyoza wszystkie odmiany dim sum. Będzie w czym wybierać! Dla każdego znajdzie się coś miłego. Gwarantowane usatysfakcjonowanie każdego smakosza, gwarantowane pełne, szczęśliwe brzuchy! To będzie niezwykła pierogowa uczta w samym centrum Warszawy!
Strefa pierogów świata będzie uświetniona warsztatami gastronomicznymi dla dzieci i dorosłych. Goście będą mieli okazję z bliska przyjrzeć się, jak od początku do końca tworzy się nepalskie pierożki momo, uzbeckie manty czy gruzińskie chinkali.
Wstęp na festiwal jest płatny (dzieci do 10 roku życia, wchodzą za darmo)
Bilety dostępne na stronie: https://ekobilet.pl/smacznytarg/festiwal-pierogow-wiata-21476/224832-bilety-na-festiwa
Miejsce: Pałac Kultury i Nauki, plac Defilad 1, Warszawa
Data: 18 listopada (sobota)
Godzina: 12.00 -19.00
Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/143646709569735/