x

Akcja: Czytaj PL

Kategoria: Lifestyle - książki    16.11.2017

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

W listopadzie wystartowała pierwsza edycja projektu „Czytaj PL na przystawkę” organizowanego w ramach akcji Czytaj PL. Jak wynika z raportu „Polska na talerzu”, prawie 70% Polaków jada poza domem. Z kolei badania amerykańskiego instytutu NIDA pokazują, że większość nastolatków nie rozstaje się ze smartfonem nawet podczas posiłku. Właśnie dlatego w ramach akcji goście niemal 150 wybranych restauracji na terenie całego kraju będą mogli zupełnie za darmo przeczytać 12 bestsellerowych e-booków. Do restauracji i kawiarni trafiły specjalne nakładki na menu z okładkami 12 książek i kodem QR. Książkę będzie można wypożyczyć podczas oczekiwania na zamówienie. To średnio 15-20 minut, które warto przeznaczyć na zapoznanie się z tytułami. Wystarczy smartfon i aplikacja. Partnerami akcji do tej pory zostały m.in. poznańska Weranda, Klubogaleria Szajba z Wrocławia czy restauracje Heritage i Semolino z warszawskiej Hali Koszyki. Do puli wciąż dołączają nowe miejsca. Listę lokali biorących udział w akcji znaleźć można na stronie http://akcja.czytajpl.pl/mapa.html.

Czytaj PL do tej pory było organizowane w niespotykanej w Polsce skali, a w tym roku zasięg akcji będzie wielokrotnie większy. Akcja obejmuje blisko 500 miast i miejscowości. Na ponad siedmiu tysiącach nośników pojawiły się darmowe wypożyczalnie e-booków. Udostępnione zostały kody QR do 12 bestsellerów, w tym 5 absolutnych nowości z 2017 roku. Po raz pierwszy w akcji weźmie udział 10 miast zagranicznych m.in.: Barcelona, Dublin, Lwów, Norwich, Nottingham, Praga i Reykjavik – Miasta Literatury UNESCO. Zeszłoroczna edycja zachęciła do czytania tysiące osób. W tym roku przekona ich jeszcze więcej.

Akcja Czytaj PL od początku jest organizowana w ramach programu Kraków Miasto Literatury UNESCO przez Krakowskie Biuro Festiwalowe i platformę e-bookową Woblink.com. W tym roku po raz pierwszy akcja jest również dostępna w 1000 szkół ponadgimnazjalnych na terenie całego kraju w ramach projektu „Upoluj swoją książkę”, organizowanego z inicjatywy Instytutu Książki.

Lista dostępnych książek:
1. Wojciech Drewniak „Historia bez cenzury 2”
2. Krzysztof Piskorski „Czterdzieści i cztery”
3. Gregory David Roberts „Shantaram”
4. Filip Springer „Miasto Archipelag. Polska mniejszych miast”
5. Anna Kamińska „Wanda”
6. Jakub Małecki „Ślady”
7. Dan Ariely „Szczera prawda o nieuczciwości”
8. Elżbieta Cherezińska „Korona śniegu i krwi”
9. Camilla Lackberg „Księżniczka z lodu”
10. Peter Wohlleben „Sekretne życie drzew”
11. Jon Ronson „#WstydźSię!”
12. Marek Kamiński „Marek i czaszka jaguara”

Organizatorzy Czytaj PL: Krakowskie Biuro Festiwalowe, Woblink

Partnerstwo strategiczne: Instytut Książki

Organizatorzy odsłony w szkołach (Upoluj swoją książkę): Instytut Książki, Krakowskie Biuro Festiwalowe, Woblink

Wydawcy: Znak Horyzont, Wydawnictwo Literackie, Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Karakter, SQN, Smak Słowa, Zysk, Wydawnictwo Czarna Owca, Otwarte, Insignis Media, Znak Emotikon
Miasta partnerskie: Kraków, Poznań, Łódź, Wrocław, Gdańsk, Katowice, Lublin, Toruń, Częstochowa, Opole, Gdynia, Rzeszów

Pozostałe miasta biorące udział w akcji: Warszawa, Białystok, Bydgoszcz, Bytom, Chorzów, Mysłowice, Rybnik, Sosnowiec, Szczecin, Tychy

Miasta Literatury UNESCO biorące udział w akcji: Barcelona, Dublin, Dunedin, Edynburg, Lwów, Norwich, Nottingham, Praga, Reykjavik, Dundee

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Z MIŁOŚCI DO WŁOCH

To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

TO DOBRE, TO PROSTE

Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

KAWOWYM SZLAKIEM

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej