W listopadzie wystartowała pierwsza edycja projektu „Czytaj PL na przystawkę” organizowanego w ramach akcji Czytaj PL. Jak wynika z raportu „Polska na talerzu”, prawie 70% Polaków jada poza domem. Z kolei badania amerykańskiego instytutu NIDA pokazują, że większość nastolatków nie rozstaje się ze smartfonem nawet podczas posiłku. Właśnie dlatego w ramach akcji goście niemal 150 wybranych restauracji na terenie całego kraju będą mogli zupełnie za darmo przeczytać 12 bestsellerowych e-booków. Do restauracji i kawiarni trafiły specjalne nakładki na menu z okładkami 12 książek i kodem QR. Książkę będzie można wypożyczyć podczas oczekiwania na zamówienie. To średnio 15-20 minut, które warto przeznaczyć na zapoznanie się z tytułami. Wystarczy smartfon i aplikacja. Partnerami akcji do tej pory zostały m.in. poznańska Weranda, Klubogaleria Szajba z Wrocławia czy restauracje Heritage i Semolino z warszawskiej Hali Koszyki. Do puli wciąż dołączają nowe miejsca. Listę lokali biorących udział w akcji znaleźć można na stronie http://akcja.czytajpl.pl/mapa.html.
Czytaj PL do tej pory było organizowane w niespotykanej w Polsce skali, a w tym roku zasięg akcji będzie wielokrotnie większy. Akcja obejmuje blisko 500 miast i miejscowości. Na ponad siedmiu tysiącach nośników pojawiły się darmowe wypożyczalnie e-booków. Udostępnione zostały kody QR do 12 bestsellerów, w tym 5 absolutnych nowości z 2017 roku. Po raz pierwszy w akcji weźmie udział 10 miast zagranicznych m.in.: Barcelona, Dublin, Lwów, Norwich, Nottingham, Praga i Reykjavik – Miasta Literatury UNESCO. Zeszłoroczna edycja zachęciła do czytania tysiące osób. W tym roku przekona ich jeszcze więcej.
Akcja Czytaj PL od początku jest organizowana w ramach programu Kraków Miasto Literatury UNESCO przez Krakowskie Biuro Festiwalowe i platformę e-bookową Woblink.com. W tym roku po raz pierwszy akcja jest również dostępna w 1000 szkół ponadgimnazjalnych na terenie całego kraju w ramach projektu „Upoluj swoją książkę”, organizowanego z inicjatywy Instytutu Książki.
Lista dostępnych książek:
1. Wojciech Drewniak „Historia bez cenzury 2”
2. Krzysztof Piskorski „Czterdzieści i cztery”
3. Gregory David Roberts „Shantaram”
4. Filip Springer „Miasto Archipelag. Polska mniejszych miast”
5. Anna Kamińska „Wanda”
6. Jakub Małecki „Ślady”
7. Dan Ariely „Szczera prawda o nieuczciwości”
8. Elżbieta Cherezińska „Korona śniegu i krwi”
9. Camilla Lackberg „Księżniczka z lodu”
10. Peter Wohlleben „Sekretne życie drzew”
11. Jon Ronson „#WstydźSię!”
12. Marek Kamiński „Marek i czaszka jaguara”
Organizatorzy Czytaj PL: Krakowskie Biuro Festiwalowe, Woblink
Partnerstwo strategiczne: Instytut Książki
Organizatorzy odsłony w szkołach (Upoluj swoją książkę): Instytut Książki, Krakowskie Biuro Festiwalowe, Woblink
Wydawcy: Znak Horyzont, Wydawnictwo Literackie, Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Karakter, SQN, Smak Słowa, Zysk, Wydawnictwo Czarna Owca, Otwarte, Insignis Media, Znak Emotikon
Miasta partnerskie: Kraków, Poznań, Łódź, Wrocław, Gdańsk, Katowice, Lublin, Toruń, Częstochowa, Opole, Gdynia, Rzeszów
Pozostałe miasta biorące udział w akcji: Warszawa, Białystok, Bydgoszcz, Bytom, Chorzów, Mysłowice, Rybnik, Sosnowiec, Szczecin, Tychy
Miasta Literatury UNESCO biorące udział w akcji: Barcelona, Dublin, Dunedin, Edynburg, Lwów, Norwich, Nottingham, Praga, Reykjavik, Dundee


Akcja: Czytaj PL


Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr
Zobacz także

KUCHNIA IDEI

To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.

Przewodnik Michelin Szwajcaria 2018

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

Luksusowy duet

"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej

Joanna Włodarska zdobyła doświadczenie, pracując w serowarniach, a następnie otworzyła Akademię Siedliska pod Lipami, pierwszą szkołę serowarstwa w Polsce.

"Zdrowe przetwory" Jolanty Klesser

Pasteryzacja, kiszenie i marynowanie to doskonałe sposoby przetwarzania i konserwowania produktów, które stosuje się zarówno w domowych kuchniach, jak i w restauracjach.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

