x

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Kategoria: Wino

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Są to najstarsze materialne dowody na uprawę winorośli i produkcję wina, datowane na około 600-1000 lat wcześniej niż znaleziska odkryte na stanowisku Hajji Firuz Tepe w paśmie górskim Zagros w Iranie. Wiek zgromadzonych przez archeologów materiałów został potwierdzony dzięki wykorzystaniu zaawansowanych technologii. Badaniu poddano artefakty wydobyte ostatnio na dwóch położonych na terenie Gruzji stanowiskach archeologicznych, na których wykopaliska prowadzi międzynarodowy zespół pod kierownictwem Patricka McGoverna, dyrektora naukowego Pennsylvania University, nazywanego „Indianą Jonesem starożytnego wina”.

Gruzja, która leży pomiędzy Europą i Azją u stóp Kaukazu nad brzegiem Morza Czarnego jest znanym ośrodkiem produkcji wina, które jest nadal wytwarzane z wykorzystaniem tradycyjnych technik. Właśnie dlatego kraj cieszy się zainteresowaniem miłośników tego trunku oraz zawodowych sommelierów. We współczesnej Gruzji nadal kultywuje się starożytne tradycje produkcji wina w kwerwi, gigantycznych glinianych amforach, które są zakopywane w ziemi, aby uzyskać trunek o charakterystycznej bursztynowej barwie. Ta unikatowa, tradycyjna technika produkcji została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Niedawno wielowiekowe tradycje produkcji gruzińskiego wina zostały zaprezentowane w La Cité du Vin w Bordeaux, centrum kulturalnym promującym żywą kulturę wina. Otwarto w nim specjalną wystawę zatytułowaną „Gruzja – kolebka winiarstwa”. Kraj ten był pierwszym regionem winiarskim, zaproszonym przez gospodarzy, by przedstawić swoje dziedzictwo. Na wystawie przygotowanej przez rząd Gruzji, Gruzińskie Muzeum Narodowe w Tbilisi oraz Gruzińskie Stowarzyszenie Wina pokazano 125 przedmiotów oraz archiwalnych zdjęć z kolekcji Gruzińskiego Muzeum Narodowego. Głównymi motywami ekspozycji są gruzińska mitologia, folklor, sztuka i tradycje biesiadne, w których wino pełni jedną z głównych ról. Wystawa odwiedzi najprawdopodobniej inne miasta świata w późniejszym
terminie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADRIAN GÓRNIAK

Aby rozwijać się jako sommelier dużo czytam i jeszcze więcej próbuję. Staram się możliwie często eksperymentować. Łączę na pozór niepasujące do siebie smaki, piję to samo wino w różnych kieliszkach i w różnych temperaturach - Adrian Górniak.

Piotr Stramowski ambasadorem WILD WINE - win skierowanych do mężczyzn

Spółka JNT Group podpisała umowę z Piotrem Stramowskim, na mocy której aktor został ambasadorem nowej linii produktów.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

10 pytań do Eweliny Brdak

Ewelina Brdak, sommelier i menedżer w restauracji Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner w Warszawie, opowiada o swojej pierwszej pracy i o rozwoju na stanowisku sommeliera.

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej