x

Młodzi sommelierzy na start

Kategoria: Wino    25.10.2017

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

W szranki stanęli przedstawiciele z Polski, Łotwy, Litwy i Słowacji. Pierwsze miejsce zajął Kamil Wojtasiak, sommelier ze stołecznej restauracji Butchery & Wine. Nagrodę zadedykował swojej żonie i synowi, a na widowni z przejęciem kibicowali mu koledzy i koleżanki z restauracji. Tuż za Kamilem Wojtasiakiem uplasował się Łotysz Roberts Brencens. Trzecie miejsce zajął Adam Michocki, związany z londyńską restauracją Chez Bruce.

Konkurs odbywał się w całości w języku angielskim i mogli w nim startować sommelierzy i sommelierki do 30 roku życia, aktywni zawodowo.

- Poziom dużej części uczestników był bardzo wysoki, dotyczy to tych, którzy podeszli do konkursu na poważnie, postawili sobie określone cele - relacjonował Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polski. - Przyznam też, że jako jury założyliśmy, iż zadania konkursowe nie będą łatwiejsze niż te w zawodach dla bardziej doświadczonych sommelierów, więc tym bardziej doceniamy tych zawodników, którzy sobie z nimi poradzili.

Formuła konkursu była zbliżona do tej znanej z Mistrzostw Polski Sommelierów. W rozpoczynających się rano kilkugodzinnych eliminacjach spośród 18 uczestników wybranych zostało trzech finalistów, którzy następnie rywalizowali ze sobą na głównej scenie.

Wśród finałowych zmagań nie zabrakło zadań, które sprawdzały sprawność kelnerską kandydatów. Między innymi rozlanie takiej samej ilości wina z butelki magnum (1,5 l) do 12 kieliszków lub jednoczesny serwis trzech stolików. Oprócz zdolności manualnych oceniano wiedzę kandydatów - w trakcie gdy dekantowali wino, jury zadawało pytania sprawdzające ich wiedzę.

Finaliści musieli także wykazać się doskonałą umiejętnością degustowania wina w ciemno i rozpoznawania metod produkcji, szczepów, regionów i roczników. Jurorzy sprawdzali smakową wyobraźnię kandydatów, którzy musieli zaproponować kilka połączeń wina i jedzenia. Na tym jednak nie koniec, ponieważ kandydaci poza nazwą dania musieli uzasadnić swój wybór, powołując się na poprawne zasady łączenia wina i jedzenia. - Nie zabrakło klasycznych, dobrze znanych konkurencji oraz kilku zaskoczeń. Jednym z nich było zadanie z użyciem systemu Coravin – relacjonował Łukasz Bester, sommelier z Winkolekcji, który odpowiadał między innymi za techniczną stronę konkursu. - Niektórym uczestnikom obsługa tego nowoczesnego urządzenia nie sprawiała żadnych problemów, dla innych zaś była to zupełna nowość. Obserwując zawodników podczas zadań praktycznych, można było szybko zorientować się, jaki jest charakter miejsc ich pracy. Jedni wykonywali polecenia z szybkością i niebywałą sprawnością, inni natomiast ze spokojem i większą swobodą, co nie zawsze pozwalało zmieścić się w ograniczonym czasie. Najbardziej cieszyła mnie obserwacja nowych twarzy, młodych ludzi z pasją, dzięki którym grono fachowców w dziedzinie wina nieustannie się rozrasta – relacjonował tuż po ogłoszeniu wyników konkursu.

Jednym z trudniejszym finałowych zadań było dobranie win do kilku francuskich serów, m.in.: mimolette, fourme d’ambert czy munster. Finaliści mieli za zadanie krótki opis produktu i uzasadnienie, dlaczego dobraliby takie, a nie inne wino.

Zawód sommeliera wymaga znajomości wszystkich napojów, nie tylko wina. W związku z tym sprawdzono wiedzę kandydatów z zakresu znajomości klasycznych receptur i nazw koktajli. Oprócz klasyków takich jak Pinacolada kandydaci musieli rozpoznać recepturę Sinapore Sling – koktajlu na bazie ginu.

- Dla sommelierów startowanie w mistrzostwach jest świetną formą sprawdzenia i potwierdzenia wiedzy i umiejętności – mówił Piotr Kamecki. - Tytuły i wyróżnienia podnoszą wartość sommeliera w oczach pracodawcy, a dodatkowo dla młodych profesjonalistów to dobra okazja, by spróbować swoich sił w międzynarodowym towarzystwie i sprawdzić się przed Mistrzostwami Polski Sommelierów, które planujemy na maj przyszłego roku. Naszym założeniem jest oczywiście cykliczny konkurs międzynarodowy. Cieszymy się także, że konkurs został objęty honorowym patronatem Ambasady Francji w Polsce – to podnosi prestiż wydarzenia – podsumował pierwszą edycję wydarzenia.

Organizatorem zawodów było Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. „Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

 

 

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Radosław Froń: Archaiczne prawo na rynku dystrybucji wina

Dopuszczenie e-commerce jako kanału sprzedaży napojów alkoholowych w miejsce wyłączonych przez epidemię tradycyjnych sposobów zbytu może nieco zminimalizować dotkliwe straty branży winiarskiej - mówi prawnik i autor bloga paragrafwkieliszku.pl Radosław Froń.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej