x

Bąbelki uwolnione

Kategoria: Wino    25.10.2017

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Festiwal, który zadebiutował pod hasłem "Uwolnij bąbelki", zgromadził kilkuset gości oraz przedstawicieli najważniejszych domów szampańskich. Wydarzenie honorowym patronatem objęła Ambasada Francji. - Naszym celem było pokazanie bogactwa szampańskich bąbelków, nakreślenie wspaniałej historii i mistrzostwa towarzyszącego tworzeniu szampanów, a także różnorodności, jaka panuje w Szampanii – tłumaczy Maciej Janiszewski, dyrektor generalny Domu Szampana. Festiwal został podzielony na część dla profesjonalistów z branży HoReCa i gości indywidualnych. – W cenie biletu goście mogli spróbować bardzo wielu trunków, a równolegle wziąć udział w 14 warsztatach i panelach, podczas których ambasadorowie marek i specjaliści przybliżali uczestnikom wszelkie szampańskie aspekty – tłumaczy Maciej Janiszewski.

Wykłady prowadzili m.in. Joseph Seeletso, wprowadzający w świat szampańskiego foodpairingu, Tomasz Kolecki – tłumaczący metodę szampańską i opisujący geografię Szampanii, Wojciech Bońkowski – opisujący nowe style szampana, dr Dorota Dias-Lewandowska – wyjaśniająca, jak szampan zmienił polską kulturę picia, czy przybywający z Berlina sommelier Nils Lackner – dzielący się swoim doświadczeniem z rynku niemieckiego, który jest jednym z największych na świecie, jeśli chodzi o sprzedaż szampana.

Obok otwartych degustacji przy stoiskach domów szampańskich odbywały się degustacje komentowane, przekąski dla gości zapewniała restauracja Bubbles, a w specjalnie stworzonym barze, barmani z cocktail baru Weles przyrządzali drinki przygotowane na bazie szampana. - Jesteśmy przekonani, że w Polsce nadszedł czas szampana. Do zobaczenia za rok – podsumowuje tę edycję Maciej Janiszewski.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej