Wyniki zbiorów podlegają natomiast znacznym wahaniom w obrębie regionu lub poszczególnych winnic, w zależności od tego, jak bardzo winorośle ucierpiały w kwietniowych przymrozkach, w których należy upatrywać główną przyczynę mniejszych zbiorów. Do takiej sytuacji przyczyniły się również miejscowe opady gradu oraz niezbędna selekcja winogron w poszczególnych winnicach.
Tegoroczne ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do znacznych strat również w wielu krajach Europy. Komisja Europejska szacuje ilość uzyskanego moszczu w całej Europie na ok. 146 mln hektolitrów. Oznaczałoby to najsłabsze ogólnoeuropejskie winobranie od 2000 r. Ilość ta wyniosłaby o 23 mln hektolitrów (14 proc.) mniej niż w ubiegłym roku i 22 mln hektolitrów (13 proc.) mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat.


Winobranie w Niemczech


Tegoroczne winobranie dobiegło końca niespotykanie wcześniej. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.
Zobacz także

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

MODA NA KALIFORNIĘ

O promocji i sprzedaży win kalifornijskich na polskim rynku rozmawiamy z Paulem Mollemanem, dyrektorem Biura Europejskiego Wine Institute of California.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

