x

Winobranie w Niemczech

Kategoria: Wino    24.10.2017

Tegoroczne winobranie dobiegło końca niespotykanie wcześniej. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Jak podaje Niemiecki Instytut Wina (DWI), ostatnie szacunki dotyczące uzyskanego moszczu w całych Niemczech wskazują na około 7,5 mln hektolitrów. Jest to o 18 proc. mniej w stosunku do roku ubiegłego oraz do średniej z ostatnich dziesięciu lat z rzędu, która wynosiła około 9 mln hektolitrów.

Wyniki zbiorów podlegają natomiast znacznym wahaniom w obrębie regionu lub poszczególnych winnic, w zależności od tego, jak bardzo winorośle ucierpiały w kwietniowych przymrozkach, w których należy upatrywać główną przyczynę mniejszych zbiorów. Do takiej sytuacji przyczyniły się również miejscowe opady gradu oraz niezbędna selekcja winogron w poszczególnych winnicach.
Tegoroczne ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do znacznych strat również w wielu krajach Europy. Komisja Europejska szacuje ilość uzyskanego moszczu w całej Europie na ok. 146 mln hektolitrów. Oznaczałoby to najsłabsze ogólnoeuropejskie winobranie od 2000 r. Ilość ta wyniosłaby o 23 mln hektolitrów (14 proc.) mniej niż w ubiegłym roku i 22 mln hektolitrów (13 proc.) mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

MODA NA KALIFORNIĘ

O promocji i sprzedaży win kalifornijskich na polskim rynku rozmawiamy z Paulem Mollemanem, dyrektorem Biura Europejskiego Wine Institute of California.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej