x

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    19.10.2017

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

Jedzenie w żydowskiej kulturze zajmuje niezwykle ważne miejsce – wiele potraw ma symboliczne znaczenie, składniki łączą się według zasad koszerności, przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są na wagę złota.

Polska była niegdyś centrum kuchni aszkenazyjskiej, z potrawami takimi jak gefilte fisz, czulent  i gęsie pipki, które zawsze wzbudzały wiele emocji a ich obrazy zachowały się w wielu wspomnieniach i pamiętnikach. Skąd w Nowym Jorku wzięły się białysy, bułki z cebulowym środkiem, których nazwa pochodzi od Białegostoku? Czy bajgle są nowością w Polsce? Czym są latkes i kto pierwszy je wymyślił? Czym jest „prawdziwa” żydowska kuchnia, gdzie możemy ją odnaleźć i czy istnieje jeszcze w Polsce?

W dyskusji udział wezmą:
Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (Gefilteria),
Aleksander Baron,
Malka Kafka.
Prowadzenie: Aga Kozak.


Duet Gefilteria rozpoczął swoją działalność w 2012 roku, pragnąć na nowo spopularyzować kuchnię żydowską ze Wschodniej Europy, przystosowując tradycyjne dania do smaków i oczekiwań młodego pokolenia. Wiosną i jesienią produkują oni swoje specialite de la maison - karpia po żydowsku; organizują też wyjątkowe spotkania kulinarne na całym świecie, podczas których odkrywają składniki tradycyjnej aszkenazyjskiej kuchni z nadzieją, że zainspirują w ten sposób uczestników do odkrycia jej niezwykłych potraw w zaciszu własnego domu i włączenia ich do swojego codziennego menu.


Liz Alpern jest współwłaścicielką brooklyńskiej Gefilterii i współautorką książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Liz podróżuje po świecie jako kucharka, testerka przepisów, edukatorka i przedsiębiorczyni. Magister Biznesu z Baruch College, Liz jest członkiem kadry pedagogicznej Programu Kulinarnej Przedsiębiorczości w Międzynarodowym Centrum Kulinarnym w Nowym Jorku. W roku 2016 znalazła się na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów, oraz na liście „Forward 50”. Mieszka na Brooklynie.


Jeffrey Yoskowitz jest współwłaścicielem brooklyńskiej Gefilterii i współautorem książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Jeffrey organizuje spotkania z ludźmi na całym świecie jako przedsiębiorca, pisarz, kucharz i specjalista od piklowania. Jest uznanym autorytetem w dziedzinie kuchni żydowskiej; jego artykuły na temat kulinariów i kultury ukazują się w gazetach takich jak „The New York Times”, „The Atlantic” i innych. W roku 2014 został gościnnie zaproszony do programu James Beard House Kitchen, znalazł się też na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów. Mieszka na Brooklynie.


Aleksander Baron to jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl  Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.


Jest  on również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.


W ostatnich dwóch latach ukazały się również dwie publikacje książkowe autorstwa Aleksandra Barona - "Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści" (2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwsza z nich została nagrodzona w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Coocbook Awards.


Malka Kafka jest restauratorką, start-uperką i promotorką dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia – wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat – co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.


Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego w Kuchnia + (Canal+). Wraz ze swoją mamą Esterą jest współautorką książki z tradycyjnymi przepisami żydowskimi. Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne. Studiowała ekonomię oraz psychologię na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie z wyróżnieniem obroniła pracę magisterską na temat psychologii kreatywności.
Podczas pracy w organizacji z sektora NGO stworzyła i zorganizowała ogólnopolską kampanię promocyjną na rzecz równości. Kampania dotycząca podwójnego pochodzenia etnicznego – „Jestem Niemką – Jestem Polką” była prowadzona przy współpracy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej została nagrodzona wyróżnieniem podczas konferencji z okazji Europejskiego Roku Równych Szans dla Wszystkich (2007). Od tego czasu zaangażowana jest w działalność równościową. Dba o podejmowanie działań na rzecz równego dostępu ludzi do zasobów, jakimi są praca, zdrowie, żywność.


Debatę poprowadzi Aga Kozak - dziennikarka, host programów TV, food culture consultant z wykształceniem kulturoznawczym i psychologicznym. Debata odbędzie się w audytorium Muzeum Historii Żydów Polskich, ul. Anielewicza 6. Spotkanie będzie prowadzone w języku polskim i angielskim, zapewniamy tłumaczenie. Debata realizowana jest przy wsparciu North American Council for the Legacy of Polish Jews oraz Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce, a jej Partnerami są: The Gefilteria, The Baron Family oraz KUKBUK.



KOLACJA

Baron&Gefilteria: Powrót zapomnianego jedzenia – wyjątkowa kolacja w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają na wyjątkowe wydarzenie, podczas którego szefowie kuchni z Nowego Jorku - Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (The Gefilteria) oraz Aleksander Baron we współpracy z Restauracją Besamim połączą swoje siły i przywrócą do życia smaki i zapachy z przepisów kuchni aszkenazyjskiej.


27 października (piątek), g. 19:30, Restauracja Besamim w Muzeum POLIN, bilety: 100 zł

Menu kolacji będzie serwowane w dwóch wersjach: wegetariańskiej i niewegetariańskiej.
Będzie to niezwykła okazja, by móc spróbować przygotowywanych przez nich potraw, kiedyś tak często obecnych i powszechnych na polskich stołach.


Menu: 2 przystawki, zupa, 2 dania główne i deser. Wino i mocniejszy trunek. Duet Gefilteria rozpoczął swoją działalność w 2012 roku, pragnąć na nowo spopularyzować kuchnię żydowską ze Wschodniej Europy, przystosowując tradycyjne dania do smaków i oczekiwań młodego pokolenia. Wiosną i jesienią produkują oni swoje specialite de la maison - karpia po żydowsku; organizują też wyjątkowe spotkania kulinarne na całym świecie, podczas których odkrywają składniki tradycyjnej aszkenazyjskiej kuchni z nadzieją, że zainspirują w ten sposób uczestników do odkrycia jej niezwykłych potraw w zaciszu własnego domu i włączenia ich do swojego codziennego menu.


Liz Alpern jest współwłaścicielką brooklyńskiej Gefilterii i współautorką książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Liz podróżuje po świecie jako kucharka, testerka przepisów, edukatorka i przedsiębiorczyni. Magister Biznesu z Baruch College, Liz jest członkiem kadry pedagogicznej Programu Kulinarnej Przedsiębiorczości w Międzynarodowym Centrum Kulinarnym w Nowym Jorku. W roku 2016 znalazła się na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów, oraz na liście „Forward 50”. Mieszka na Brooklynie.


Jeffrey Yoskowitz jest współwłaścicielem brooklyńskiej Gefilterii i współautorem książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Jeffrey organizuje spotkania z ludźmi na całym świecie jako przedsiębiorca, pisarz, kucharz i specjalista od piklowania. Jest uznanym autorytetem w dziedzinie kuchni żydowskiej; jego artykuły na temat kulinariów i kultury ukazują się w gazetach takich jak „The New York Times”, „The Atlantic” i innych. W roku 2014 został gościnnie zaproszony do programu James Beard House Kitchen, znalazł się też na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów. Mieszka na Brooklynie.


Aleksander Baron to jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl  Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.
Jest  on również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.


W ostatnich dwóch latach ukazały się również dwie publikacje książkowe autorstwa Aleksandra Barona - "Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści" (2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwsza z nich została nagrodzona w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Coocbook Awards.
Kolacja odbędzie się w Restauracji Besamim w Muzeum Historii Żydów Polskich, ul. Anielewicza 6.
Bilety dostępne są w internetowym systemie sprzedaży bilety.polin.pl oraz w kasach Muzeum.

Projekt realizowany jest przy wsparciu North American Council for the Legacy of Polish Jews oraz Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce.



Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej