x

Przewodnik Michelin Szwajcaria 2018

Kategoria: Lifestyle - książki    12.10.2017

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

Pierwsza z nich to Enstein Gourmet w St. Gallen - to restauracja serwująca awangardową kuchnię francuską, z pięknym widokiem na panoramę miasta. Druga Taverne zum Schäfli w Wigoltingen to bardziej klasyczna kuchnia. Oba miejsca awansowały z jednej gwiazdki. Oprócz tego w tegorocznym przewodniku znalazło się 19 nowych restauracji z jedną gwiazdką.


Bez zmian pozostaje status trzech trzy-gwiazdkowych restauracji w Szwajcarii: Cheval Blanc (Bazylea), Schloss-Schauenstein (Fürstenau) i Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier).

W sumie Szwajcaria ma w tej chwili118 gwiazdkowych restauracji.

Oto pełna lista lista nowych gwiazdkowych restauracji:

Nowe restauracje dwugwiazdkowe:
Einstein Gourmet (Saint Gallen)
Restaurant Taverne zum Schäfli (Wigoltingen)

Nowe restauracje jednogwiazdkowe:
The Chedi-The Japanese Restaurant (Andermatt)
Locanda Barbarossa (Ascona)
Apriori (Bubikon)
Tosca (Genf)
La Chaumière by Serge Labrosse – La Table du 7 (Genf/Troinex)
Stiva Veglia (Ilanz/Schnaus )
Weiss Kreuz (Malans)
Café Berra (Monthey/Choëx)
Regina Montium (Rigi Kaltbad)
Die Rose (Rüschlikon)
IGNIV by Andreas Caminada (Saint Moritz)
Torkel (Vaduz, Liechtenstein)
Table de Mary (Yverdon-les-Bains/Cheseaux)
Rigiblick (Zürich)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"A nóż widelec - książka kulinarna" Michała i Agaty Kuterów

A Nóż Widelec w Poznaniu - lokal Michała i Agaty Kuterów (szefa kuchni i menedżerki) - od 10 lat słynie z kuchni polskiej w doskonałym, współczesnym wydaniu.

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

"Jadłonomia po polsku" Marty Dymek

Autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek od lat propaguje kuchnię wegańską, udowadniając, że bez mięsa i produktów odzwierzęcych można stworzyć pełnowartościowe i pyszne dania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej