x

Przewodnik Michelin Szwajcaria 2018

Kategoria: Lifestyle - książki    12.10.2017

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

Pierwsza z nich to Enstein Gourmet w St. Gallen - to restauracja serwująca awangardową kuchnię francuską, z pięknym widokiem na panoramę miasta. Druga Taverne zum Schäfli w Wigoltingen to bardziej klasyczna kuchnia. Oba miejsca awansowały z jednej gwiazdki. Oprócz tego w tegorocznym przewodniku znalazło się 19 nowych restauracji z jedną gwiazdką.


Bez zmian pozostaje status trzech trzy-gwiazdkowych restauracji w Szwajcarii: Cheval Blanc (Bazylea), Schloss-Schauenstein (Fürstenau) i Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier).

W sumie Szwajcaria ma w tej chwili118 gwiazdkowych restauracji.

Oto pełna lista lista nowych gwiazdkowych restauracji:

Nowe restauracje dwugwiazdkowe:
Einstein Gourmet (Saint Gallen)
Restaurant Taverne zum Schäfli (Wigoltingen)

Nowe restauracje jednogwiazdkowe:
The Chedi-The Japanese Restaurant (Andermatt)
Locanda Barbarossa (Ascona)
Apriori (Bubikon)
Tosca (Genf)
La Chaumière by Serge Labrosse – La Table du 7 (Genf/Troinex)
Stiva Veglia (Ilanz/Schnaus )
Weiss Kreuz (Malans)
Café Berra (Monthey/Choëx)
Regina Montium (Rigi Kaltbad)
Die Rose (Rüschlikon)
IGNIV by Andreas Caminada (Saint Moritz)
Torkel (Vaduz, Liechtenstein)
Table de Mary (Yverdon-les-Bains/Cheseaux)
Rigiblick (Zürich)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NATURALNY FERMENT

Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

Już wkrótce 4. Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej