x

Weindich na Targach Polagra

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.10.2017

Naszą działalnością łączymy różne branże. Z takim hasłem przewodnim firma wystąpiła podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH 2017.

Na dwóch stoiskach obejmujących łącznie 264 m2 powierzchni spółka z Chorzowa zaprezentowała rozwiązania dla branży przetwórstwa mięsnego i spożywczego. Odwiedzający mogli zapoznać się z urządzeniami wykorzystywanymi w poszczególnych etapach obróbki mięsa, produkowanymi przez firmy z branżowej czołówki, m.in. urządzenia ubojowe, piły i nożyce marki EFA; piła stołowa i wilk MEDOC; wysokowydajny wilk do mięsa SEYDELMANN; nastrzykiwarka i masowalnica marki RÜHLE; skórowaczka i odbłaniarka marki MAJA, która dostarcza także maszyny do produkcji lodu typu nugget oraz lodu łuskowego. Przykłady obu maszyn, stale wytwarzających lód przy szlaku komunikacyjnym, nie sposób było przeoczyć. Dużą atrakcją stoiska była automatyczna linia do porcjowania i formowania produktów z zaokrąglonymi krawędziami marki FREY, której działanie i możliwości prezentowano z użyciem specjalnej masy.

 Poza urządzeniami dla dużych zakładów, zaprezentowane zostały nowe rozwiązania dla małych i średnich przetwórców, m.in. okręcarka do kiełbas PR-360 od MAINCA, której działanie przedstawiano w połączeniu z nadziewarką EM-30 tego samego producenta. Ważną częścią udziału firmy Weindich w targach była ekspozycja chronionych patentem kijów wędzarniczych, których spółka jest producentem. Ponadto zaprezentowano drobny sprzęt dla zakładów przetwórstwa mięsnego oraz szeroką ofertę części zamiennych i eksploatacyjnych. Od kilku lat Weindich promuje na rynku przetwórstwa spożywczego urządzenia do produkcji Convenience Food.

W tym roku firma po raz pierwszy zaprezentowała szybkoobrotowy piekarnik na podczerwień ITES 30 marki Riehle, który można było zobaczyć w akcji podczas wypiekania świeżych precli oraz bułek. Sektor Convenience Food wzbogacały dodatkowo urządzenia holenderskiej marki FMT – opiekacz przelotowy FCC 3010 oraz opiekacz do smażenia na bazie oleju/wody FVFRU-400/1000 E. Warto wspomnieć o nowej pozycji w ofercie spółki Weindich, jaką są urządzenia do kontroli jakości i czystości produktu.

Targi były okazją do zobaczenia maszyny Multiscan MXVPACK 4015, która analizuje produkt za pomocą badania gęstości promieniami rentgenowskimi. Zgdonie z trendami, jedną z największych atrakcji stoiska stały się szafy do sezonowania mięsa marki Maturmeat. W przeszklonych szafach sezonowane przez kilka tygodni mięso prezentowało się fantastycznie, a atrakcyjność tej ekspozycji podkreślał smak przygotowywanych na stoisku potraw. Za kulinarne doznania odpowiedzialni byli znakomici szefowie kuchni – Sebastian Humski oraz Szymon Szlendlak. Firma Weindich dzięki swojej działalności jest znana nie tylko w branży przetwórstwa spożywczego. Od lat przyciąga znane osobistości ze świata gastronomii. W tym roku na stoisku mogliśmy spotkać m.in.: Jean Bos’a, Grzegorza Parczewskiego oraz członków Kadry szkoleniowej Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy Juniorów z Sebastianem Krauzowiczem na czele. W imieniu firmy Weindich zapraszamy do śledzenia ich aktywności na facebooku oraz stronie internetowej: www.weindich.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Rozstrzygnięcie The World’s 50 Best Restaurants 2020 przełożone!

Nie odbędzie się planowana na 2 czerwca w Antwerpii uroczystość ogłoszenia wyników prestiżowego rankingu. Nie zostanie on także nigdzie opublikowany. Marka The World’s 50 Best chce się teraz skoncentrować na wspieraniu globalnej gastronomii. Finał plebiscytu przesunięto na 2021 r.

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej