x

Nowe restauracje z gwiazdkami

Kategoria: Lifestyle - książki    03.10.2017

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Restauracja, która ma jedynie 10 miejsc i serwuje zestaw sushi okamase do 2016 utrzymywała 2 gwiazdki, a w tym roku dołączyła do elitarnej grupy restauracji z najwyższą notą. The Araki to pierwsza japońska restauracja w tej części Europy, która otrzymała to wyróżnienie.

Z kolei Claude Bosi, po zamknięciu restauracji Hibiscus w 2016 roku, otrzymał od razu aż dwie gwiazdki dla nowej restauracji Bibendum, a nowa restauracja Phila Howarda, Elystan Street dostał jedną gwiazdkę. Takie samo wyróżnienie powedrowało do pierwszej restauracji znanej francuskiej szefowej kuchni Anne-Sophie Pic w Wielkiej Brytanii.

W sumie, Wielka Brytania oraz Irlandia mają teraz 5 restauracji trzy-gwiazdkowych, 20 dwu-gwiazdkowych oraz 150 lokali z jedną gwiazdką. Poniżej przestawiamy wszystkie nowe gwiazdkowe restauracje z tej edycji przewodnika.


Nowe restauracje wyróżnione gwiazdkami w 2018 r. :

Trzy gwiazdki:

The Araki (London)


Dwie gwiazdki:

Bibendum (London)


Jedna gwiazdka:

Aquavit

A Wong

Elystan Street

Jamavar

La Dame de Pic

Vineet Bhatia
Rest of England

Clock House

Coworth Park

Lympstone Manor

Moor Hall

Paco Tapas

The Coach

The Dining Room

The Latymer
Scotland

Loch Bay

Wild Honey Inn

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

Slow Food promuje pierwszy targ Food Earth Markets w Polsce

Targ rolny Targ Pietruszkowy znajduje się w Krakowie i jest pierwszym polskim targiem, który oficjalnie został włączony do międzynarodowego projektu Slow Food Earth Markets.

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Chefs after hours w Food Lab Studio: Zimowe warzywa i noże

Kolejna odsłona "Chefs after hours" - cyklu edukacyjnych spotkań dla głodnych wiedzy kucharzy i szefów kuchni, odbędzie się 26 marca w Food Lab Studio.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej