x

Nowe restauracje z gwiazdkami

Kategoria: Lifestyle - książki    03.10.2017

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Restauracja, która ma jedynie 10 miejsc i serwuje zestaw sushi okamase do 2016 utrzymywała 2 gwiazdki, a w tym roku dołączyła do elitarnej grupy restauracji z najwyższą notą. The Araki to pierwsza japońska restauracja w tej części Europy, która otrzymała to wyróżnienie.

Z kolei Claude Bosi, po zamknięciu restauracji Hibiscus w 2016 roku, otrzymał od razu aż dwie gwiazdki dla nowej restauracji Bibendum, a nowa restauracja Phila Howarda, Elystan Street dostał jedną gwiazdkę. Takie samo wyróżnienie powedrowało do pierwszej restauracji znanej francuskiej szefowej kuchni Anne-Sophie Pic w Wielkiej Brytanii.

W sumie, Wielka Brytania oraz Irlandia mają teraz 5 restauracji trzy-gwiazdkowych, 20 dwu-gwiazdkowych oraz 150 lokali z jedną gwiazdką. Poniżej przestawiamy wszystkie nowe gwiazdkowe restauracje z tej edycji przewodnika.


Nowe restauracje wyróżnione gwiazdkami w 2018 r. :

Trzy gwiazdki:

The Araki (London)


Dwie gwiazdki:

Bibendum (London)


Jedna gwiazdka:

Aquavit

A Wong

Elystan Street

Jamavar

La Dame de Pic

Vineet Bhatia
Rest of England

Clock House

Coworth Park

Lympstone Manor

Moor Hall

Paco Tapas

The Coach

The Dining Room

The Latymer
Scotland

Loch Bay

Wild Honey Inn

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

"Na podwójnym espresso. Życie w trzech aktach"

Adam Ringer to twórca jednej z najbardziej rozpoznawalnych sieci kawiarni w Polsce - Green Caffè Nero. Z jej pomysłów i oferty inspirację czerpie dzisiaj wiele lokali.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej