x

Wielkie otwarcie Hali Gwardii, nowego miejsca na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy: 29 września - 1 października

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.09.2017

Firma CBR Events, nowy operator Hali Gwardii po 125 latach od momentu pierwszego otwarcia obiektu przywraca warszawiakom historyczne miejsce zakupów i rodzinnych spotkań.

Informacja prasowa

Hala Gwardii to połączenie pod jednym dachem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością i produktami regionalnymi, lokalami gastronomicznymi oraz specjalistycznymi sklepami kulinarnymi. W weekend otwarcia Hala Gwardii powita warszawiaków licznymi atrakcjami kulinarymi i kulturalnymi.

O Hali Gwardii


Koncepcja i oferta nowo otwartej Hali oddaje klimat kultowych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego. Są to m.in. lizbońskie Mercado da Ribeira czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Projekt architektoniczny nowej hali przygotowała znana i ceniona warszawska pracownia architektoniczna „Bulanda, Mucha – Architekci”.

Hala Gwardii łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym obiekcie. W nowej Hali Gwardii nie zabraknie przestrzeni targowej z wysokiej jakości żywnością. Szczególną uwagę warszawiaków zdobędzie strefa gastronomiczna, w której na oczach gości gotować będą doświadczeni szefowie kuchni. W menu znajdą się różnorodne, zdrowe i dostosowane do każdej kieszeni potrawy. Hala Gwardii to także oferta kulturalna, która ma stanowić mocny filar działalności obiektu oraz miejsce, które będzie odwoływać się do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w Hali Gwardii pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali
z najlepszymi.  – mówi  Robert Baj, założyciel CBR Events, nowy gospodarz obiektu.

Weekend otwarcia


W weekend otwarcia Hala Gwardii powita warszawiaków licznymi atrakcjami kulinarnymi
i kulturalnymi. Hala Gwardii otworzy się o godz. 8.00, wtedy po raz pierwszy mieszkańcy Warszawy
i  bywalcy okolic Hali Mirowskiej będą mogli zrobić zakupy na targu. O godz. 12.00 odbędzie się oficjalne otwarcie Hali z udziałem przedstawicieli m.st. Warszawy. Podczas inauguracji zostaną otwarte 2 wystawy fotograficzne – „Historia Polskiego Boksu”, której organizatorem jest fundacja im. Feliksa Stamma oraz wystawa „Hala Gwardii w weekend otwarcia (29 września - 1 października) powita Cię nie tylko wieloma atrakcjami kulinarnymi, ale także kulturalnymi. O szczegółach napiszemy już niebawem.Martwa natura. Moment”, prezentująca prace studentów wydziału fotografii Warszawskiej Szkoły Filmowej (WSF). Studenci Szkoły od 13 lat mierzą się z różnymi nurtami w tej dziedzinie kreacji obrazów. Tworząc zdjęcia reportażowe, reklamowe, portrety, krajobrazy
i o wielu innych tematach, poszukują swojego najlepszego środka wyrazu. Prezentowane fotografie, to wynik poszukiwań i kontestacja współczesnej komunikacji wizualnej, jak również refleksja nad przemijaniem – mówi Lidia Popiel, fotograf i wykładowca WSF.

Sobota w Hali Gwardii będzie pod znakiem gotowania z wykorzystaniem produktów dostępnych
w Hali. Spotkamy tam Małgosię Mintę, dziennikarkę kulinarną, autorkę książek i właścicielkę bloga „Minta Eats” oraz szefa kuchni Jana Kuronia w pojedynkach z Gienem Mientkiewiczem, dziennikarzem, krytykiem kulinarnym i największym znawcą polskich serów zagrodowych. Po każdym pojedynku duetu odbędzie się konkurs targowy dla chętnych (max. 5 osób). Uczestnicy konkursu otrzymują 50 Gwardii, nową walutę, dostępną w weekend otwarcia Hali Gwardii. Ich zadaniem będzie utargowanie jak najwięcej produktów za daną kwotę. Do wygrania będą utargowane zakupy w Hali. Dodatkowo najlepsi uczestnicy zabawy otrzymują fartuch z logo Hali Gwardii.
Przepisy autorstwa Małgosi Minty będzie można zabrać ze sobą po każdym jej pokazie na specjalnie wydrukowanych ulotkach, dostępnych w Hali. Wieczorem, o godz. 21.00 wystąpi projekt Sonar Soul, który z okazji otwarcia Hali przygotował wyjątkową ucztę muzyczną.


W niedzielę zapraszamy na obiad oraz liczne atrakcje dla dużych i małych. Tego dnia przygotowaliśmy autorskie oprowadzanie po wystawie fotograficznej studentów Warszawskiej Szkoły Filmowej
z udziałem Lidii Popiel, kuratorki ekspozycji oraz wspólne, rodzinne gotowanie z Gienem Miętkiewiczem. Dzieci będą mogły wziąć udział w specjalnych animacjach edukacyjnych związanych
z prawidłowym żywieniem i odkrywaniem smaków, pt. „Poszukiwanie smaków targu”. Dorosłych zaprosimy na pokaz i warsztaty tańca swingowego prowadzone przez Warsaw Shag Team, jedyną w Polsce grupę taneczną zajmującą się tańcem Collegiate Shag. Niedzielę w Hali zakończy koncert The Cajun Spices, zespołu inspirowanego legendarnymi jazzbandami lat 20 i 30-tych, gypsy jazzie, a także twórczością współczesnych ulicznych muzyków Nowego Orleanu.

W sobotę i niedzielę nie zabraknie również aktywności przygotowanych przez Fundację im. Feliksa Stamma, które będą promowały tradycję polskiego boksu i pamięć trenera Feliksa „Papy” Stamma.
W programie zaplanowano zabawy na ringu i konkurs plastyczny dla dzieci na pomnik legendarnego trenera.
W poniedziałek, 2 października o godz. 19.30 odbędzie się specjalne show „Duszpasterz hipsterów
i Czarnoksiężnik z Ugandy ” z okazji 5-lecia spektaklu "Pożar w burdelu" i inauguracji Hali Gwardii.  
Partner otwarcia: agencja eventowa Brave

GODZINY OTWARCIA HALI GWARDII:

Piątek i sobota
• Targ - 8.00-17.00
• Strefa śniadań - od 8.00
• Sklepy i strefa gastronomiczna - 11.00-1.00
• Smak Brasserie - 8.00-1.00

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej