x

Ministerstwo Rolnictwa odpowiada na potrzeby polskiego winiarstwa

Kategoria: Twój biznes - wiedza    25.09.2017

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce.

W jego skład wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również osoby reprezentujące organizacje winiarskie. 15 września członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Uczestnicy powstającego Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce skorzystali z gościnności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach wizyty zwiedzili winnicę Victoria oraz poznali kolekcję odmian winorośli. Pracownicy Instytutu, na czele z Dyrektor prof. Małgorzatą Korbin, przygotowali ponadto prelekcje i prezentacje na temat prowadzonych w instytucie prac z zakresu uprawy winorośli oraz perspektyw rozwoju winiarstwa gronowego i produkcji cydrów w Polsce

Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego. Warto wspomnieć, że składa się na niego winiarstwo owocowe, produkcja miodów pitnych oraz win gronowych. „Udział poszczególnych podkategorii rynku winiarskiego jest w Polsce typowy dla szerokości geograficznej. W Polsce produkuje się 1,2 mln hl fermentowanych napojów winiarskich, ok. 1 mln l miodów pitnych i 0,7 mln l win gronowych. Zespół, którego celem jest stworzenie programu rozwoju, zacznie niebawem swoje prace. ZP PRW pokłada w nim duże nadzieje, deklarując jednocześnie gotowość do zorganizowania kolejnych spotkań wyjazdowych w niedalekiej przyszłości” – mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Liderem produkcji fermentowanych napojów winiarskich w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie powstaje rocznie ok. 10,2 mln hl. Struktura polskiego winiarstwa wynika bezpośrednio z dostępności surowców. Polska jest liderem produkcji owoców takich jak jabłka, czarna porzeczka, wiśnie. W 2016 r. wyprodukowano w naszym kraju ponad 4 mln ton jabłek, co stawia nas na 3. pozycji na świecie po takich mocarstwach jak Chiny i USA. Aktualnym światowym problemem jest stale rosnąca produkcja tych owoców, a winiarstwo owocowe daje potencjał odbioru i przetworzenia tych owoców.

Powołanie Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce, połączone z merytoryczną dyskusją na temat możliwości i sposobów rozwiązywania problemów ograniczających branżę oraz stałe tworzenie sprzyjających warunków do rozwoju polskiego winiarstwa są nadzieją zarówno dla branży winiarskiej jak i sadowniczej. Produkcja cydrów jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów branży alkoholowej na świecie, rośnie zainteresowanie winami owocowymi - te trendy to szansa na wykorzystanie potencjału polskich przedsiębiorstw.

W rozmowach wzięli udział także inni przedstawiciele Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – prezes Magdalena Zielińska oraz członkowie reprezentujący pozostałe duże winiarskie zakłady produkcyjne.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowe dania w dowozie od Sfinks Polska. Sprawdź jakie!

Poszerzanie oferty o dania dostępne wyłącznie w kanale delivery to odpowiedź spółki na aktualną sytuację w kraju i potrzeby rynku. Po sukcesie pierwszej wirtualnej marki The Burgers, Sfinks Polska proponuje dwie kolejne potrawy w dowozie - Kebapi oraz Yolo Chicken.

Dark kitchens na (pandemicznej) fali

Duża, nowoczesna kuchnia na obrzeżach miasta, niskie koszty, zróżnicowana oferta, zamówienia online, tylko dowozy - to podstawowe założenia nowego trendu w gastronomii - dark kitchens. Eksperci twierdzą, że to przyszłość branży.

NAJCZĘŚCIEJ POMIJANE CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA FOOD COST

W każdym przedsiębiorstwie gastronomicznym najistotniejszym czynnikiem determinującym to, czy osiągniemy sukces, czy nie, jest rzetelna wiedza. Brak aktualnych danych nt. poszczególnych obszarów naszej działalności może wpływać negatywnie na osiągany wynik finansowy i sferę zarządzania personelem.

Zwiększ produktywność swojej restauracji

Zastanawiasz się, jak zwiększyć sprzedaż lub poprawić wskaźnik rentowności? Potrzebujesz motywacji do działania w tych zakresach? Nie wiesz, od czego zacząć? Zapraszam do lektury.

Targi INTERNORGA za nami

Tegoroczna edycja miała miejsce w terminie od 9 do 13 marca 2018 i zgromadziła około 1.300 wystawców (w tym 13 firm z Polski) oraz 93.000 zwiedzających z Niemiec i zagranicy.

PizzaPortal.pl na dobre znika z rynku

Serwis do zamawiania jedzenia online pizzaportal.pl po 10 latach zakończył działalność pod dotychczasową marką. Teraz jego oferta dostępna jest w aplikacji Glovo. Dla nowych użytkowników oznacza to większy wybór restauracji, możliwość korzystania z usług kurierskich i zakupów z dostawą.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej