x

Ministerstwo Rolnictwa odpowiada na potrzeby polskiego winiarstwa

Kategoria: Twój biznes - wiedza    25.09.2017

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce.

W jego skład wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również osoby reprezentujące organizacje winiarskie. 15 września członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Uczestnicy powstającego Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce skorzystali z gościnności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach wizyty zwiedzili winnicę Victoria oraz poznali kolekcję odmian winorośli. Pracownicy Instytutu, na czele z Dyrektor prof. Małgorzatą Korbin, przygotowali ponadto prelekcje i prezentacje na temat prowadzonych w instytucie prac z zakresu uprawy winorośli oraz perspektyw rozwoju winiarstwa gronowego i produkcji cydrów w Polsce

Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego. Warto wspomnieć, że składa się na niego winiarstwo owocowe, produkcja miodów pitnych oraz win gronowych. „Udział poszczególnych podkategorii rynku winiarskiego jest w Polsce typowy dla szerokości geograficznej. W Polsce produkuje się 1,2 mln hl fermentowanych napojów winiarskich, ok. 1 mln l miodów pitnych i 0,7 mln l win gronowych. Zespół, którego celem jest stworzenie programu rozwoju, zacznie niebawem swoje prace. ZP PRW pokłada w nim duże nadzieje, deklarując jednocześnie gotowość do zorganizowania kolejnych spotkań wyjazdowych w niedalekiej przyszłości” – mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Liderem produkcji fermentowanych napojów winiarskich w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie powstaje rocznie ok. 10,2 mln hl. Struktura polskiego winiarstwa wynika bezpośrednio z dostępności surowców. Polska jest liderem produkcji owoców takich jak jabłka, czarna porzeczka, wiśnie. W 2016 r. wyprodukowano w naszym kraju ponad 4 mln ton jabłek, co stawia nas na 3. pozycji na świecie po takich mocarstwach jak Chiny i USA. Aktualnym światowym problemem jest stale rosnąca produkcja tych owoców, a winiarstwo owocowe daje potencjał odbioru i przetworzenia tych owoców.

Powołanie Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce, połączone z merytoryczną dyskusją na temat możliwości i sposobów rozwiązywania problemów ograniczających branżę oraz stałe tworzenie sprzyjających warunków do rozwoju polskiego winiarstwa są nadzieją zarówno dla branży winiarskiej jak i sadowniczej. Produkcja cydrów jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów branży alkoholowej na świecie, rośnie zainteresowanie winami owocowymi - te trendy to szansa na wykorzystanie potencjału polskich przedsiębiorstw.

W rozmowach wzięli udział także inni przedstawiciele Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – prezes Magdalena Zielińska oraz członkowie reprezentujący pozostałe duże winiarskie zakłady produkcyjne.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak poprawić płynność finansową?

Aby dobrze zarządzać biznesem gastronomicznym, niezbędna jest znajomość pojęcia płynności finansowej. Pozwala ona osiągnąć pełną świadomość dotyczącą kondycji finansowej firmy i umożliwia podejmowanie decyzji prowadzących do jej poprawy.

AUTOMAT I PROFESJONALISTA

Czasy, w których praca na sali polega na automatycznym wydawaniu dań do stolika, powoli przechodzą do lamusa. Kelnerów, pogardliwie nazywanych przez kucharzy podawaczami, zastępują dziś profesjonalni usługodawcy.

Polacy ograniczają wydatki na gastronomię

75% Polaków przyznaje, że ograniczyło w ostatnim czasie wydatki pozaspożywcze. Główną przyczyną jest obawa o dochody. Aż 81% rodaków rezygnuje z wyjść do restauracji - wynika z najnowszego sondażu ARC Rynek i Opinia.

Tradycyjna polska kuchnia wciąż na topie

Aż 93% Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy odwiedziło lokale gastronomiczne. Chętnie jadamy poza domem, bo lubimy spotykać się ze znajomymi i odkrywać nowe smaki. Wciąż jednak najczęściej zamawiamy dania kuchni polskiej i włoskiej - wynika z raportu "Polska na Talerzu 2019".

OBSŁUGA W KRYZYSIE

Tak jak po zimie przychodzi wiosna, a po nocy dzień, tak w każdej, nawet najlepszej restauracji pojawi się w końcu niezadowolony gość. W kolejnym odcinku "Sztuki obsługi" opisujemy, jak radzić sobie w sytuacji kryzysowej. Z każdej można wybrnąć z korzyścią dla naszego biznesu. Podpowiadamy jak.

PizzaPortal zmienia właściciela

AmRest, wiodący europejski operator gastronomiczny, podpisał umowę o sprzedaży 100% udziałów własnych w Restaurant Partner Polska, firmie która jest właścicielem PizzaPortal. Kupuje je Glovo, czołowa hiszpańska platformy zamówień online i dostaw do domu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej