x

Wina i oliwy świata przybywają do Warszawy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.09.2017

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival to wspaniałe targi wina w Polsce i niemała gratka dla miłośników oliwy. Tego roku odbędą się one 27-28 października w warszawskim EXPO XXI.

 

Udział w targach zapowiedzieli jak dotąd przedstawiciele 16 krajów. Tegoroczna, trzecia edycja wydarzenia, zapowiada się więc niemniej interesująco, jak poprzednie. W 2016 r. osiemdziesięciu wystawców zaprezentowało 1400 rodzajów win, z których większość była dostępna na polskim rynku po raz pierwszy. Wydarzenie będzie wycieczką po słonecznych winnicach m.in. Włoch, Hiszpanii i Portugalii oraz okazją zasmakowania różnorodnych win, szampanów, prosecco, sherry i porto. Oprócz tego goście będą mieli możliwość degustacji win z bardziej lokalnych szczepów z całego świata m.in. Primitivo, Tokaj, Lambrusco czy Malvasia.
Targi Wine Expo Poland to możliwość zdobycia wiedzy o winie, winnicach i szczepach winogron. Na uczestników czekają atrakcyjne seminaria i degustacje z sommelierami. W ostatni weekend października hala EXPO XXI zamieni się także w miejsce spotkań producentów, importerów oraz dystrybutorów branży winiarskiej i olejarskiej. Targi będą okazją do wymiany doświadczeń, networkingu w mniej formalnej atmosferze, co sprzyja poszukiwaniu wspólnych płaszczyzn w biznesie.

Targom towarzyszy także Wine Expo Poland AWARDS, czyli międzynarodowy konkurs, dla producentów i dystrybutorów chcących zaprezentować wina zarówno dostępne już w Polsce, jak i te jeszcze nieznane. To co wyróżnia konkurs na tle pozostałych jest zaangażowanie dwóch grup jurorów – profesjonalnej i amatorskiej. Wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej kolacji 27 października.

Istotną część dwudniowych spotkań targowych odgrywa Warsaw Oil Festival – jedyna taka impreza w Polsce, prezentująca produkty branży olejarskiej. Na wielbicieli gotowania czekać będą oleje i oliwy z różnych zakątków świata np. Malty czy Chorwacji, a możliwość degustacji pozwoli na ich smakowanie i odkrywanie. Warsaw Oil Festival uświetnią spotkania z ekspertami oraz producentami oliwy, którzy opowiedzą o jej produkcji, zastosowaniu i komponowaniu posiłków.

Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival to ciekawa propozycja na spędzenie październikowego weekendu. Połączenie teorii o winie i oliwie z degustacją dostarczy dużo przyjemności wszystkim przybyłym, a zdobyta wiedza na pewno przyda się w trakcie kolejnych zakupów.

Targi odbywają się w godzinach 11-19.00. Jednodniowa opłata w wysokości 35 zł/os. obejmuje nie tylko bilet wstępu, ale także kieliszek degustacyjny Krosno i darmową nielimitowaną degustację prezentowanych win. Na wydarzenia towarzyszące targom obowiązuje rejestracja poprzez www.wineexpopoland.pl/. Pełen program zostanie opublikowany wkrótce.

Więcej informacji: http://www.wineexpopoland.pl/ oraz http://www.warsawoilfestival.pl/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Transgourmet Polska z Laurem Klienta i nagrodą Grand Prix 2020

Szeroki asortyment, rozbudowana flota samochodów dostawczych, nowoczesne rozwiązania oraz wspieranie i rozwijanie branży gastronomicznej to filary działalności Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Takie podejście do klienta raz kolejny zaowocowało nagrodami.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

The World's 50 Best Restaurants 2019

Jest równie prestiżowy, co kontrowersyjny. Stawia restauracje w świetle reflektorów ku satysfakcji szefów i szefowych kuchni, podczas gdy krytycy mają wobec niego zastrzeżenia. O tegorocznym rankingu The World's 50 Best Restaurants oraz o tym, dlaczego lista wzbudza tak wiele emocji.

Biznes HoReCa to gra!

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja

Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.

Lexus Hybrid Cuisine

10 gwiazdek Michelina w osobach 7 utalentowanych szefów kuchni było bohaterami Lexus Hybrid Cuisine, wydarzenia, które odbyło się 11-13 kwietnia w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej