x

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.09.2017

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

- Wspólnie z Bocuse d’Or podjęliśmy rozmowy kilka miesięcy temu, przedstawiając swój pomysł i chęci odbudowania marki konkursu w Polsce. Cieszę się, że udało nam się zdobyć zaufanie Francuzów. Mamy wsparcie takich organizacji jak Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, więc wiem, że będzie to nasz wspólny kulinarny sukces – powiedział Jacek Krawczyk, szef agencji Smarten PR, która została oficjalnym przedstawicielem Bocuse d'Or w Polsce.

Bocuse d’Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie, stworzony w 1987 r. przez Paula Bocuse'a – wybitnego szefa kuchni, ojca "nouvelle cuisine". Finał konkursu odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii. W Bocuse d’Or bierze udział 24 młodych szefów kuchni z całego świata, wybranych spośród najbardziej obiecujących talentów. Uczestnicy mają przygotować potrawy w ciągu 5 godzin i 35 minut przed publicznością. O rozstrzygnięciu finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Poza samym konkursem gotowania Bocuse d’Or to również pokazy, które przyciągają liczną publiczność i media z całego świata.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

GRAJMY FAIR!

14 marca w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie odbyła się 4. edycja "Food Service Summit". Wydarzenie z roku na rok nabiera rozpędu. Tegoroczna edycja zgromadziła najwięcej jak do tej pory, bo ponad 300 uczestników.

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Czwarta edycja Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Next Day Summit i Multiscreen Day - w innym terminie

W trosce o bezpieczeństwo uczestników i prelegentów przesuwamy terminy naszych dwóch najbliższych konferencji: Multiscreen Day i Next Day Summit.

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej