x

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.09.2017

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

- Wspólnie z Bocuse d’Or podjęliśmy rozmowy kilka miesięcy temu, przedstawiając swój pomysł i chęci odbudowania marki konkursu w Polsce. Cieszę się, że udało nam się zdobyć zaufanie Francuzów. Mamy wsparcie takich organizacji jak Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, więc wiem, że będzie to nasz wspólny kulinarny sukces – powiedział Jacek Krawczyk, szef agencji Smarten PR, która została oficjalnym przedstawicielem Bocuse d'Or w Polsce.

Bocuse d’Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie, stworzony w 1987 r. przez Paula Bocuse'a – wybitnego szefa kuchni, ojca "nouvelle cuisine". Finał konkursu odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii. W Bocuse d’Or bierze udział 24 młodych szefów kuchni z całego świata, wybranych spośród najbardziej obiecujących talentów. Uczestnicy mają przygotować potrawy w ciągu 5 godzin i 35 minut przed publicznością. O rozstrzygnięciu finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Poza samym konkursem gotowania Bocuse d’Or to również pokazy, które przyciągają liczną publiczność i media z całego świata.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

World Chocolate Masters 2020/2021

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

CAŁY ŚWIAT HORECA W JEDNYM MIEJSCU

W dniach 5-7 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.

Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or ruszyły pełną parą. Preeliminacje krajowe Bocuse d’Or Polska odbędą się 11 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej