W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami. Podczas gali otwarcia przemowy wygłosili m.in. Wojciech Modest Amaro i pomysłodawca festiwalu Grzegorz Łapanowski, a uroczystą kolację przygotowali: Joanna Jakubiuk, Andrzej Andrzejczak, Wit Szychowski, Tomasz Maćkowiak, Marcin Koch i Martin Gimenez Castro. Dwa kolejne festiwalowe dni to: kiermasz z produktami organizowany przez Wzory, a także liczne wykłady, panele dyskusyjne i warsztaty. Temat pierwszego panelu „O dobrym jedzeniu – czym tak naprawdę jest ekologia?”, który poprowadziła Agata Michalak, był dobrym wstępem do wszystkich rozmów podczas festiwalu. Czym jest dobre jedzenie z perspektywy środowiska, a czym – dla zwykłych konsumentów, smakoszy czy szefów kuchni? Co to znaczy „polska kuchnia”? Jak połączyć stare z nowym? Jak stabilne są nasze źródła żywności? Czy świadomie wybierając i jedząc ryby, można wpłynąć na problem przełowienia? To tylko niektóre z pytań poruszonych w wykładach i dyskusjach. Wśród panelistów znaleźli się m.in.: prof. Jarosław Dumanowski, prof. Fabio Parasecoli, prof. dr. hab. Agnieszka Wierzbicka, Michał Kuter, Grzegorz Kwapniewski, Piotr Petryka czy Małgorzata Minta. Z kolei warsztaty poprowadzili m.in.: Kasia Błażejewska-Stuhr, Karolina Szaciłło czy Mateusz Szuchnik. Odbyły się także degustacje win z "Magazynem Wino" oraz piw z Browaru Trzech Kumpli. W ramach festiwalu zorganizowano również pokazy filmowe w kinie Muranów: „Singhampton Project”, „Korzeń” oraz „W obronie jedzenia”. Na zakończenie festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności wraz z Magdaleną Łapanowską i Jakubem Emanuelem Malcem, szefem kuchni hotelu Novotel, zorganizowali warsztaty Effect Zupa Disco. Już teraz trzymamy kciuki za kolejną edycję festiwalu.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.