x

Urodziny na zamku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.09.2017

Dziesiąte urodziny obchodziła w tym roku restauracja Gothic Cafe. 26 sierpnia w gościnnych progach Zamku w Malborku odbyła się uroczysta kolacja.

Gościem specjalnym wydarzenia był Sławomir Korczak, mistrz cukiernictwa, laureat wielu konkursów, który na co dzień prowadzi piekarnię i cukiernię Polska European Bakery & Chocolate w Meksyku.
Bogdan Gałązka nie krył wzruszenia i podkreślał, że dekada to poważny staż dla każdej restauracji, biorąc pod uwagę specyfikę Gothic Cafe – lokalizację w murach Zamku w Malborku oraz to, że działa tylko sezonowo. Menu uroczystej kolacji nawiązywało do tradycyjnej kuchni Krzyżaków. Goście przy dźwiękach kryształowej harfy mogli pochylić się nad sześcioma medytacjami, bo tak nazwano poszczególne dania. Na stole pojawił się między innymi sandacz z łowisk Wielkiego Mistrza podawany z kalafiorem, rodzynkami i miodem pitnym czy duszony królik z szafranowym sosie z kopytkami i letnimi warzywami. Ważnym punktem programu było docenienie ciężkiej pracy całego zespołu. Szef kuchni wraz z współwłaścicielami Dorotą i Andrzejem Konefał osobiście podziękowali każdemu pracownikowi za wkład w sukces restauracji. Z okazji dziesięciolecia istnienia restauracji redakcja „Food Service” życzy szefowi Bogdanowi Gałązce oraz całej ekipie, aby nie zwalniali i zawsze słynęli ze swojej ponadprzeciętnej gościnności.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

CERTYFIKAT SMAKU

19 maja podczas uroczystej gali w restauracji Mielżyński Wines & Spirits w Warszawie odbyła się gala finałowa I edycji akcji "Kukbuk poleca". Producenci mogli przesyłać do redakcji "Kukbuka" próbki swoich produktów, a najlepsze z nich otrzymały szereg korzyści płynących z posiadania certyfikatu.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

MAKRO ROZWIJA PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW"

20 marca br. w Poznaniu ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym zorganizowanym w ramach programu "Szef dla młodych talentów". Gośćmi wydarzenia byli szefowie kuchni: Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej