x

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.08.2017

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

Kucharze musieli przygotować potrawę z dowolnej części gęsiny, a jury w składzie największych kulinarnych sław wybrało najbardziej wyjątkowe dania. KRD-IG jako partner wydarzenia zadbała o aspekt edukacyjny imprezy, przypominając jednocześnie o walorach polskiej gęsiny oraz jej pozycji na europejskim rynku.

Głównym celem II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego była promocja zalet i wartości odżywczych mięsa z gęsi. Choć gęsina nie jest tak popularna jak kurczak czy indyk, zajmuje ona ważne miejsce na rynku mięsa drobiowego. KRD-IG, będąc partnerem merytorycznym, odpowiadała między innymi za dobry wizerunek polskiej gęsiny podczas festiwalu.

Konkurs adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w festiwalowych kwalifikacjach, jednakże mniej doświadczeni adepci gastronomii mogli spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. Przed jury, w którym zasiedli znani szefowie kuchni, m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Teofilos Wafidis, wystąpiło 12 dwuosobowych zespołów. Uroczystą galę finałową poprowadziła Monika Zamachowska.

– Mięso z gęsi zalicza się do produktów o wyjątkowych cechach. Różni się ono od innych gatunków drobiu, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość energetyczną, a także ilość składników mineralnych. W Polsce roczna produkcja mięsa gęsiego wynosi ponad  29 tys. ton, z czego większość jest eksportowana, głównie do Niemiec. Pora na promocję gęsiny wśród Polaków, nie tylko w okolicach dnia św. Marcina. Właśnie dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa wspiera konkurs, który ma na celu przypomnieć konsumentom o walorach tego szlachetnego mięsa również w sezonie letnim – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.


Ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów gęsiny w Europie, takie wydarzenia, jak festiwal „Gęsina nie tylko na św. Marcina” nabierają szczególnego znaczenia pod kątem promocyjnym i edukacyjnym. Są one okazją do spopularyzowania potraw z gęsiny w branży gastronomicznej, a także wśród kulinarnych smakoszy, liderów opinii i osób, które dotychczas sięgały po inne gatunki drobiu. Konkursowemu gotowaniu towarzyszyła m.in. prezentacja na temat wartości żywieniowej gęsiny. Festiwal odbył się w Pabianicach w restauracji Wzorcownia by W. Bober w Hotelu Fabryka Wełny Hotel & Spa.

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

OGRÓD W MIEŚCIE

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, owady i miód" odbędzie się w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich 4 w Warszawie.

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2020

Mimo trudnej sytuacji rynkowej naznaczonej obecnością koronawirusa, organizatorzy Whisky Live Warsaw 2020 przygotowali specjalny scenariusz dla tegorocznej odsłony festiwalu. Impreza odbędzie się 1-3 października w Centrum Praskim Koneser.

II EDYCJA AKCJI "KUKBUK POLECA" Z DWIEMA NOWYMI KATEGORIAMI

"Kukbuk poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk". Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub online. Ubiegłoroczna, I edycja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony lokalnych producentów oraz rzemieślników.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej