x

Makro wciąż wspiera młode talenty

Kategoria: Ludzie    18.08.2017

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

Pasja do gotowania w Agacie już w dzieciństwie zaszczepiła mama, dlatego szkoła gastronomiczna była dla dziewczyny oczywistym wyborem. Jak sama mówi: właśnie w tym sprawdzam się najlepiej. Tak samo twierdzi jej rodzina, która uwielbia przygotowywane przez Agatę dania, szczególnie jej popisowe spaghetti.

18-letnia pasjonatka gotowania nie miała jednak okazji spróbować swoich sił w pracy w restauracji. Dopiero dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów wygrała staż w restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, w której szefem kuchni jest Michał Kuter. Była to dla niej możliwość zdobycia pierwszego zawodowego doświadczenia i poznania profesjonalnej kuchni od kulis. Mogłam zobaczyć, jak pracują profesjonaliści, pomagać im i uczyć się od nich. Ten staż to dla mnie zupełnie nowe i niezwykle cenne doświadczenie oraz pierwszy krok w karierze kucharza. – mówi Agata.

W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw. Agata marzy o pracy w zgranym zespole – takim, jak w A Nóż Widelec – z którym wspólnie mogłaby tworzyć nowe smaki. Nie wyobrażam sobie siebie w innym miejscu, niż kuchnia. Wierzę, że moja przyszłość wiąże się właśnie z branżą gastronomiczną.

Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy, prowadzony przez MAKRO Polska. Pierwsza edycja programu zakończyła się sukcesem: w dziewięciu spotkaniach z najlepszymi szefami kuchni i ekspertami ze świata gastronomii wzięło udział prawie 1100 uczestników z całej Polski. Spośród nich piętnastu najlepszych zdobyło staże w znanych polskich restauracjach. Partnerami pierwszej edycji programu są: Gault & Millau Polska, Provincja Kruszwica i ChemaN. Już od września br. startuje kolejna edycja programu, rozszerzona m.in. o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Krauzowicz: udział w IKA to ogromna nobilitacja

Polscy kucharze odnieśli w tym roku sukces. Był nim udział w 25. Olimpiadzie Kulinarnej (IKA). O udziale w tym wydarzeniu, przygotowaniach do niego i korzyściach zeń wynikających rozmawiamy z Sebastianem Krauzowiczem, trenerem i menedżerem kadry narodowej, która reprezentowała Polskę na IKA 2020.

Paco Roncero, szef restauracji Sublimotion na Ibizie

Z uczniem Ferrana Adrià, zdobywcą nagrody La Gastro de la Real Academia de Gastronomia, mistrzem hiszpańskiej awangardy, rozmawiamy o nowoczesnym podejściu do tradycji hiszpańskiej kuchni.

Bartosz Lisek: Moja łajba na Mokotowie

Bartosz Lisek steruje restauracją na Starym Mokotowie od 3 lat. W jego rodzinnym domu ryby jadło się od zawsze, nic więc dziwnego, że menu Lokalu Na Rybę skupia się na darach mórz - od alg po drapieżniki. Jeśli szukacie miejsca na "normalną" rybę z frytkami i surówką - rozczarujecie się.

RENATA GUTOWSKA

"Swoją drogę rozpoczęłam w Londynie. Przez przypadek trafiłam do Royal Academy of Art, gdzie pierwszy raz pracowałam w cukierni. I tak się zaczęło". O swojej przygodzie z cukiernictwem opowiada nam Renata Gutowska.

Michał Gniadek nowym szefem kuchni restauracji Zoni

Zwolnione przez Aleksandra Barona stanowisko szefa kuchni w restauracji Zoni obejmuje Michał Gniadek, utalentowany i utytułowany kucharz młodego pokolenia.

Kelnerzy: Marcin Krzystolik

Za największą motywację uważa możliwość pracy z ludźmi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej