Makro wciąż wspiera młode talenty
Kategoria: Ludzie

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

Pasja do gotowania w Agacie już w dzieciństwie zaszczepiła mama, dlatego szkoła gastronomiczna była dla dziewczyny oczywistym wyborem. Jak sama mówi: właśnie w tym sprawdzam się najlepiej. Tak samo twierdzi jej rodzina, która uwielbia przygotowywane przez Agatę dania, szczególnie jej popisowe spaghetti.

18-letnia pasjonatka gotowania nie miała jednak okazji spróbować swoich sił w pracy w restauracji. Dopiero dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów wygrała staż w restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, w której szefem kuchni jest Michał Kuter. Była to dla niej możliwość zdobycia pierwszego zawodowego doświadczenia i poznania profesjonalnej kuchni od kulis. Mogłam zobaczyć, jak pracują profesjonaliści, pomagać im i uczyć się od nich. Ten staż to dla mnie zupełnie nowe i niezwykle cenne doświadczenie oraz pierwszy krok w karierze kucharza. – mówi Agata.

W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw. Agata marzy o pracy w zgranym zespole – takim, jak w A Nóż Widelec – z którym wspólnie mogłaby tworzyć nowe smaki. Nie wyobrażam sobie siebie w innym miejscu, niż kuchnia. Wierzę, że moja przyszłość wiąże się właśnie z branżą gastronomiczną.

Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy, prowadzony przez MAKRO Polska. Pierwsza edycja programu zakończyła się sukcesem: w dziewięciu spotkaniach z najlepszymi szefami kuchni i ekspertami ze świata gastronomii wzięło udział prawie 1100 uczestników z całej Polski. Spośród nich piętnastu najlepszych zdobyło staże w znanych polskich restauracjach. Partnerami pierwszej edycji programu są: Gault & Millau Polska, Provincja Kruszwica i ChemaN. Już od września br. startuje kolejna edycja programu, rozszerzona m.in. o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

MICHAŁ MOLENDA NOWĄ TWARZĄ AKADEMII INSPIRACJI MAKRO

Szef kuchni dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe doświadczenia wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

ZWYCIĘSTWO NA DUŻĄ SKALĘ

Mariusz Kucharczyk zwyciężył swoim daniem głównym w XI edycji Wine & Food Noble Night. O przygotowaniach do konkursu oraz o tym, jak zwycięstwo wpływa na popularność, rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Boletus - Zamek Kliczków.

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

ZROZUMIEĆ RAMEN

Maja Święcicka, Barbara Welento, Krzysztof Lesiecki w 2017 roku stworzyli Vegan Ramen Shop - miejsce, które szturmem zdobyło podniebienia zarówno wegan jak i mięsożerców. Kolejki ustawiające się przed lokalem zachęciły właścicieli do otwarcia drugiej lokalizacji.

Nowe rozdanie

Na początku roku powołano nowe stowarzyszenie profesjonalistów związanych z gastronomią. O planach działalności Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK) rozmawiamy z jej wiceprezesem, szefem kuchni Adamem Chrząstowskim.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej