x

Makro wciąż wspiera młode talenty

Kategoria: Ludzie    18.08.2017

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

Pasja do gotowania w Agacie już w dzieciństwie zaszczepiła mama, dlatego szkoła gastronomiczna była dla dziewczyny oczywistym wyborem. Jak sama mówi: właśnie w tym sprawdzam się najlepiej. Tak samo twierdzi jej rodzina, która uwielbia przygotowywane przez Agatę dania, szczególnie jej popisowe spaghetti.

18-letnia pasjonatka gotowania nie miała jednak okazji spróbować swoich sił w pracy w restauracji. Dopiero dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów wygrała staż w restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, w której szefem kuchni jest Michał Kuter. Była to dla niej możliwość zdobycia pierwszego zawodowego doświadczenia i poznania profesjonalnej kuchni od kulis. Mogłam zobaczyć, jak pracują profesjonaliści, pomagać im i uczyć się od nich. Ten staż to dla mnie zupełnie nowe i niezwykle cenne doświadczenie oraz pierwszy krok w karierze kucharza. – mówi Agata.

W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw. Agata marzy o pracy w zgranym zespole – takim, jak w A Nóż Widelec – z którym wspólnie mogłaby tworzyć nowe smaki. Nie wyobrażam sobie siebie w innym miejscu, niż kuchnia. Wierzę, że moja przyszłość wiąże się właśnie z branżą gastronomiczną.

Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy, prowadzony przez MAKRO Polska. Pierwsza edycja programu zakończyła się sukcesem: w dziewięciu spotkaniach z najlepszymi szefami kuchni i ekspertami ze świata gastronomii wzięło udział prawie 1100 uczestników z całej Polski. Spośród nich piętnastu najlepszych zdobyło staże w znanych polskich restauracjach. Partnerami pierwszej edycji programu są: Gault & Millau Polska, Provincja Kruszwica i ChemaN. Już od września br. startuje kolejna edycja programu, rozszerzona m.in. o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Malcolm Lee i Trisno Hamid - uczta w Singapurze

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności i można odkrywać w nim smaki z wielu zakątków świata. Przy okazji minionego Singapore Food Festiwal rozmawialiśmy z singapurskimi szefami kuchni Malcolmem Lee oraz Trisno Hamidem o znaczeniu tradycji we współczesnej kuchni Singapuru.

Marcin Popielarz startuje z linią roślinnych produktów

Marcin Popielarz, szef patron restauracji Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Sulęczynie stworzył autorską gamę całkowicie roślinnych przetworów. Produkty takie jak Kimchi Polskie czy Pâté Grzybowe dostępne są już na Pomorzu, a to dopiero początek działań nowej marki.

KUCHNIA TO MĘSKI ŚWIAT

Kiedyś charakteryzatorka, teraz szef kuchni. Doświadczenie gastronomiczne zdobywała m.in. w dwugwiazdkowej restauracji La Palme d’Or w Cannes, była szefem kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu. Od marca tego roku jest współwłaścicielką wrocławskiej restauracji Jadka.

Tobyn Excell, szef kuchni Sæl Projects w Kent

O tym, czym zainspirować może Żywiecczyzna, jak szefowie kuchni mogą być bliżej natury oraz o tym, jakie perspektywy na przyszłość ma rynek restauracyjny, opowiada Tobyn Excell, brytyjski szef kuchni, który prowadzi obecnie Sæl Projects w Kent.

Nobu Warsaw - połączenie smaków i emocji

Jak pogodzić kreatywność z powtarzalnością? O wyzwaniach, składnikach, rekrutacji i umami rozmawialiśmy z szefem kuchni restauracji Nobu Yannickiem Lohou i szefem sushi Artemym Lopatinem.

Luca Fantin - szef kuchni Bvlgari Il Ristorante w Tokio

Przed 10 laty opuścił Włochy, by nowoczesną odsłonę swej ojczystej kuchni prezentować w Tokio. Dzisiaj Luca Fantin jest jednym z najbardziej znanych włoskich szefów, choć na co dzień pracuje tysiące kilometrów od rodzinnej Italii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej