x

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

Kategoria: Wino    23.08.2016

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Tego dnia będzie można spróbować 300 gatunków win z Hiszpanii. Pojawia się lubiane klasyki - białe Albariño i Verdejo oraz cenione czerwone Tempranillo, Mencía i Bobal, jak również Moskatele i Sherry. Poza tym swoją ofertę zaprezentują  nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy. 

Na zaproszenie Ambasady Hiszpanii wystawę odwiedzi Maria Antonia Fernández  Daza - osobowość w hiszpańskim świecie wina, wieloletnia winiarka w bodedze Marqués de Cáceres, prezydent Rady Regulującej Regionu Rioja oraz sędzina Decanter World Wine Awards.

Podczas Wystawy odbędą się dwie degustacje komentowane, seminarium poświęcone enoturystyce w Hiszpanii oraz warsztaty gotowania m.in. paelli. Impreza jest przeznaczona dla osób profesjonalnie związanym z winem, importerów i przedstawicieli branży HoReCa. Do uczestnictwa konieczna jest wcześniejsza rejestracja. Wystawa odbędzie się w Warszawie (Forteca, ul. Zakroczymska 12, g. 12-18). "Food Service" jest patronem medialnym wydarzenia.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej