x

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Kategoria: Lifestyle - książki

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
Wie o tym doskonale Tomasz Prange-Barczyński, jeden z prekursorów pisania o winie w Polsce, doświadczony dziennikarz winiarski, który od lat z pasją i erudycją opowiada o winach, miejscach, w których one powstają, i o ludziach, którzy je z miłością tworzą. W swej książce zabiera czytelników w podróż zarówno do znanych winiarskich regionów Europy – Tokaju czy Szampanii – jak i tych mniej oczywistych, np. austriackiego Carnuntum czy Lubuskiego i Dolnośląskiego, gdzie powstaje – tak, tak – coraz więcej świetnych, niebanalnych trunków. Co charakteryzuje dany region, jaki jest jego historyczno-kulturowy kontekst? Jakie wydarzenia i okoliczności towarzyszyły powstaniu konkretnej winnicy i co do powiedzenia mają jej właściciele? Znajdziecie tu odpowiedzi na pytania i dla początkujących amatorów wina, i dla tych zaawansowanych. A może po lekturze sami wyruszycie na winiarską wyprawę po Europie?

„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Filmy do zjedzenia

W dniach 18-22 lutego już po raz 12. na festiwalu Berlinale odbędzie się sekcja kina kulinarnego. Motto tegorocznej edycji to: "Life is delicate".

Slow Food promuje pierwszy targ Food Earth Markets w Polsce

Targ rolny Targ Pietruszkowy znajduje się w Krakowie i jest pierwszym polskim targiem, który oficjalnie został włączony do międzynarodowego projektu Slow Food Earth Markets.

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

SMAKI ODKOPANE

Nie słyszeliście o topinamburze? Nie wiecie, co to skorzonera (zwana też wężymordem)? Nie próbowaliście nigdy pasternaku, brukwi i jarmużu? Kilka lat temu można było spokojnie powiedzieć, że to zapomniane warzywa, bo trudno dostępne w sprzedaży i serwowane zaledwie w kilku miejscach.

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

"Wege" Jamiego Olivera

To pierwsza w całości wegetariańska książka Jamiego Olivera. Propagator prostego, szybkiego gotowania, restaurator i rewolucjonista brytyjskich stołówek szkolnych w swoich przepisach zawsze wykorzystywał sporo warzyw.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej